Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 09.12-15.12 Zapraszamy do lektury
Kapary należą zapewne do tych produktów, które albo się uwielbia, albo nie znosi. Te małe, w smaku lekko goryczkowate pąki kwiatowe są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej.
Pomimo, że są niewielkie zawierają ogrom korzyści zdrowotnych. Niezależnie więc, czy należysz do fanów, czy antyfanów tej rośliny zachęcamy cię do zapoznania się z jej kilkoma istotnymi właściwościami.
Dodanie kaparów do diety to dobry sposób na zwiększenie spożycia błonnika, jednocześnie bez znacznego zwiększania spożycia kalorii. Niecałe 30g kaparów zawiera około jednego grama błonnika i tylko około 6,5 kalorii.
Kapary mogą być korzystnym dodatkiem do diety cukrzycowej. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z owoców kaparów skutecznie obniżał poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Kapary są jednym z największych roślinnych źródeł flawonoidów, rutyny (lub rutozydu) i kwercetyny. Oba te związki działają jako silne przeciwutleniacze. Badania naukowe sugerują, że kwercetyna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwrakotwórcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Rutyna natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu hemoroidów i żylaków oraz obniżaniu poziom cholesterolu LDL u osób otyłych.
Kapary to także skarbnica witamin z grupy A i K oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo i miedź.
Wanilia jest popularnym dodatkiem do deserów, a czy wiesz, że jest wykorzystywana również w celach zdrowotnych
Wanilia bywa pomocna w leczeniu nadmiaru gazów w jelitach i gorączki.
Znajduje zastosowanie również w celu zwiększenia popędu seksualnego (jako afrodyzjak).
W żywności i napojach wanilia jest dobrze znanym środkiem aromatyzującym, ale dodaje się ją również do potraw w celu zmniejszenia ilości cukru potrzebnego do słodzenia.
Niektórzy ludzie dodają wanilię do żywności, aby powstrzymać rozwój próchnicy.
Szukasz alternatywy dla opioidów na przewlekłe dolegliwości bólowe
Pomóc może CBD. Kannabidiol (CBD) to rodzaj kannabinoidu, substancji chemicznej występującej naturalnie w roślinach konopi (marihuany i konopi). CBD nie powoduje uczucia „haju” często związanego z marihuaną. To uczucie jest spowodowane tetrahydrokannabinolem (THC), innym rodzajem kannabinoidu.
Niektórzy badacze uważają, że CBD oddziałuje z podstawowym składnikiem ECS – receptorów endokannabinoidowych w mózgu i układzie odpornościowym. Ta odpowiedź wywołuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, które pomaga w kojeniu bólu. Oznacza to, że olej CBD i inne produkty mogą przynosić korzyści osobom z przewlekłym bólem, takim jak np. przewlekły ból pleców.
W przeglądzie badań z 2018 roku oceniano, jak dobrze CBD działa w łagodzeniu przewlekłego bólu. Przyjrzano się badaniom przeprowadzonym od 1975 do marca 2018 roku. W badaniach tych analizowano różne rodzaje bólu, w tym:
– ból nowotworowy
– ból neuropatyczny
– fibromialgię
Na podstawie tych badań naukowcy doszli do wniosku, że CBD jest skuteczne w ogólnym leczeniu bólu i nie powoduje negatywnych skutków ubocznych.
Jak zmieniały się najczęstsze przyczyny zgonów od początku XX wieku
Na początku XX wieku, trzema głównymi przyczynami śmierci były zapalenie płuc/grypa, gruźlica i… biegunka. Oczywiście przyczyny biegunki raczej nie były znane, ale można zakładać zatrucie bakterią lub pasożytem. Dopiero na czwartym miejscu były choroby serca. Nowotwory zaś… na ósmym.
W 1920 roku zapalenie płuc i grypa w dalszym ciągu zajmowały pierwsze miejsce, ale tuż za nimi znalazły się choroby serca, następnie gruźlica, a biegunka spadła na miejsce ósme.
W 1950 roku, kiedy ogólnodostępne stały się antybiotyki, choroby serca zajmowały pierwsze miejsce, rak drugie, a zapalenie płuc i gruźlica wypadły poza pierwszą piątkę. Gruźlica na dobre wypadła z pierwszej dziesiątki.
Dziś, najpopularniejsze przyczyny zgonów to choroby serca, rak i chroniczne choroby układu oddechowego.
Szukasz sposobu na poprawę libido oraz płodności
Maca to roślina, która rośnie głównie na pasmach górskich w Peru.
Jej korzeń, a właściwie proszek z niego uzyskiwany ma szerokie zastosowanie w medycynie.
Maca ma właściwości wspomagające przy problemach seksualnych i reprodukcyjnych. Niektórzy uważają, że może zwiększyć popęd seksualny u mężczyzn i kobiet, zwiększyć liczbę plemników, poprawić erekcję i złagodzić objawy menopauzy.
Ponadto Maca zmniejsza liczbę wolnych rodników, a także poprawia nastrój.
Obecnie korzenia Maca nie wiąże się z żadnym zagrożeniem dla zdrowia u większości ludzi i jest mało prawdopodobne, aby powodował jakiekolwiek skutki uboczne przyjmowany w umiarkowanych dawkach. Jednak ze względu na jego potencjalny wpływ na układ hormonalny, osoby mające problemy z tarczycą powinny go stosować jedynie za zgodą lekarza.
Prawdopodobnie większości z nas od czasu do czasu żuje gumę. Niektórzy są wręcz uzależnieni od tej czynności. Wydawałoby się, że nie ma w tym nic złego. Jednak jak się okazuje, częste żucie gumy może niekiedy przynieść więcej szkody, niż pożytku.
Do większości miętowych gum do żucia zamiast cukru dodawane są alkohole cukrowe (mi.in. erytrytol, mannitol, sorbitol, ksylitol). Te natomiast w dużych ilościach mają działanie przeczyszczające i mogą powodować problemy trawienne. Dodatkowo alkohole cukrowe bogate są w węglowodany z grupy FODMAP, które mogą wywoływać przeróżne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób z IBS.
Akt żucia oszukuje twój mózg, że jesz, i wyłącza migrujący kompleks motoryczny (miotełka, która oczyszcza jelito cienkie między posiłkami). Jego praca jest natomiast bardzo często zaburzona u osób cierpiących na SIBO, czy dyspepsje czynnościową. W takim wypadku najlepiej całkowicie zrezygnować z żucia gumy.
Ciągłe żucie gumy (mimo, że zdarza się to rzadko) może prowadzić do zaburzeń skroniowo- żuchwowych, które wywołuje ból podczas przeżuwania.
W jaki sposób naturalnie zwiększamy lecznicze właściwości czosnku
Allicyna to silny przeciwutleniacz wytwarzany podczas kruszenia lub siekania czosnku. Świeży czosnek zawiera aminokwas zwany alliną. Gdy ząbek jest miażdżony lub siekany, uwalniany jest enzym allinaza.
Allina i allinaza wchodzą w interakcje, tworząc allicynę, która jest uważana za główny biologicznie aktywny składnik czosnku.
Wykazano, że allicyna wykazuje szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i ujemnym, w tym bakteriom wielolekoopornym.Ponadto wykazano, że allicyna ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
Komentarzy