Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Ciekawostki

Świat zdrowia w pigułce – 09.12 – 15.12 (2020)

Autor: Blog · 18 grudnia 2020

0 komentarzy

Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.

Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 09.12-15.12 Zapraszamy do lektury 🙂

💚 Kapary należą zapewne do tych produktów, które albo się uwielbia, albo nie znosi. Te małe, w smaku lekko goryczkowate pąki kwiatowe są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej.
❤️ Pomimo, że są niewielkie zawierają ogrom korzyści zdrowotnych. Niezależnie więc, czy należysz do fanów, czy antyfanów tej rośliny zachęcamy cię do zapoznania się z jej kilkoma istotnymi właściwościami.

✅Dodanie kaparów do diety to dobry sposób na zwiększenie spożycia błonnika, jednocześnie bez znacznego zwiększania spożycia kalorii. Niecałe 30g kaparów zawiera około jednego grama błonnika i tylko około 6,5 kalorii.
✅Kapary mogą być korzystnym dodatkiem do diety cukrzycowej. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z owoców kaparów skutecznie obniżał poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.
✅Kapary są jednym z największych roślinnych źródeł flawonoidów, rutyny (lub rutozydu) i kwercetyny. Oba te związki działają jako silne przeciwutleniacze. Badania naukowe sugerują, że kwercetyna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwrakotwórcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Rutyna natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu hemoroidów i żylaków oraz obniżaniu poziom cholesterolu LDL u osób otyłych.
✅Kapary to także skarbnica witamin z grupy A i K oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo i miedź.

[ LINK ]


Wanilia jest popularnym dodatkiem do deserów, a czy wiesz, że jest wykorzystywana również w celach zdrowotnych❓

💚Wanilia bywa pomocna w leczeniu nadmiaru gazów w jelitach i gorączki.
💖Znajduje zastosowanie również w celu zwiększenia popędu seksualnego (jako afrodyzjak).
💚W żywności i napojach wanilia jest dobrze znanym środkiem aromatyzującym, ale dodaje się ją również do potraw w celu zmniejszenia ilości cukru potrzebnego do słodzenia.
💖Niektórzy ludzie dodają wanilię do żywności, aby powstrzymać rozwój próchnicy.

[ LINK ]


Szukasz alternatywy dla opioidów na przewlekłe dolegliwości bólowe❓

💚Pomóc może CBD. Kannabidiol (CBD) to rodzaj kannabinoidu, substancji chemicznej występującej naturalnie w roślinach konopi (marihuany i konopi). CBD nie powoduje uczucia „haju” często związanego z marihuaną. To uczucie jest spowodowane tetrahydrokannabinolem (THC), innym rodzajem kannabinoidu.
💖Niektórzy badacze uważają, że CBD oddziałuje z podstawowym składnikiem ECS – receptorów endokannabinoidowych w mózgu i układzie odpornościowym. Ta odpowiedź wywołuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, które pomaga w kojeniu bólu. Oznacza to, że olej CBD i inne produkty mogą przynosić korzyści osobom z przewlekłym bólem, takim jak np. przewlekły ból pleców.
💡W przeglądzie badań z 2018 roku oceniano, jak dobrze CBD działa w łagodzeniu przewlekłego bólu. Przyjrzano się badaniom przeprowadzonym od 1975 do marca 2018 roku. W badaniach tych analizowano różne rodzaje bólu, w tym:
– ból nowotworowy
– ból neuropatyczny
– fibromialgię
🔎Na podstawie tych badań naukowcy doszli do wniosku, że CBD jest skuteczne w ogólnym leczeniu bólu i nie powoduje negatywnych skutków ubocznych.

[ LINK ]


Jak zmieniały się najczęstsze przyczyny zgonów od początku XX wieku❓

🔎Na początku XX wieku, trzema głównymi przyczynami śmierci były zapalenie płuc/grypa, gruźlica i… biegunka. Oczywiście przyczyny biegunki raczej nie były znane, ale można zakładać zatrucie bakterią lub pasożytem. Dopiero na czwartym miejscu były choroby serca. Nowotwory zaś… na ósmym.
🔎W 1920 roku zapalenie płuc i grypa w dalszym ciągu zajmowały pierwsze miejsce, ale tuż za nimi znalazły się choroby serca, następnie gruźlica, a biegunka spadła na miejsce ósme.
🔎W 1950 roku, kiedy ogólnodostępne stały się antybiotyki, choroby serca zajmowały pierwsze miejsce, rak drugie, a zapalenie płuc i gruźlica wypadły poza pierwszą piątkę. Gruźlica na dobre wypadła z pierwszej dziesiątki.
🔎Dziś, najpopularniejsze przyczyny zgonów to choroby serca, rak i chroniczne choroby układu oddechowego.

[ LINK ]


Szukasz sposobu na poprawę libido oraz płodności❓

💚Maca to roślina, która rośnie głównie na pasmach górskich w Peru.
💖Jej korzeń, a właściwie proszek z niego uzyskiwany ma szerokie zastosowanie w medycynie.
🔎 Maca ma właściwości wspomagające przy problemach seksualnych i reprodukcyjnych. Niektórzy uważają, że może zwiększyć popęd seksualny u mężczyzn i kobiet, zwiększyć liczbę plemników, poprawić erekcję i złagodzić objawy menopauzy.
🔎 Ponadto Maca zmniejsza liczbę wolnych rodników, a także poprawia nastrój.
💡 Obecnie korzenia Maca nie wiąże się z żadnym zagrożeniem dla zdrowia u większości ludzi i jest mało prawdopodobne, aby powodował jakiekolwiek skutki uboczne przyjmowany w umiarkowanych dawkach. Jednak ze względu na jego potencjalny wpływ na układ hormonalny, osoby mające problemy z tarczycą powinny go stosować jedynie za zgodą lekarza.

[ LINK ]


💚Prawdopodobnie większości z nas od czasu do czasu żuje gumę. Niektórzy są wręcz uzależnieni od tej czynności. Wydawałoby się, że nie ma w tym nic złego. Jednak jak się okazuje, częste żucie gumy może niekiedy przynieść więcej szkody, niż pożytku.
❗️Do większości miętowych gum do żucia zamiast cukru dodawane są alkohole cukrowe (mi.in. erytrytol, mannitol, sorbitol, ksylitol). Te natomiast w dużych ilościach mają działanie przeczyszczające i mogą powodować problemy trawienne. Dodatkowo alkohole cukrowe bogate są w węglowodany z grupy FODMAP, które mogą wywoływać przeróżne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób z IBS.
❗ Akt żucia oszukuje twój mózg, że jesz, i wyłącza migrujący kompleks motoryczny (miotełka, która oczyszcza jelito cienkie między posiłkami). Jego praca jest natomiast bardzo często zaburzona u osób cierpiących na SIBO, czy dyspepsje czynnościową. W takim wypadku najlepiej całkowicie zrezygnować z żucia gumy.
❗Ciągłe żucie gumy (mimo, że zdarza się to rzadko) może prowadzić do zaburzeń skroniowo- żuchwowych, które wywołuje ból podczas przeżuwania.

[ LINK ]


W jaki sposób naturalnie zwiększamy lecznicze właściwości czosnku❓

💚Allicyna to silny przeciwutleniacz wytwarzany podczas kruszenia lub siekania czosnku. Świeży czosnek zawiera aminokwas zwany alliną. Gdy ząbek jest miażdżony lub siekany, uwalniany jest enzym allinaza.
💖Allina i allinaza wchodzą w interakcje, tworząc allicynę, która jest uważana za główny biologicznie aktywny składnik czosnku.
🔎Wykazano, że allicyna wykazuje szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i ujemnym, w tym bakteriom wielolekoopornym.Ponadto wykazano, że allicyna ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.

[ LINK ]

 

 

Chcesz być na bieżąco z naszymi ciekawostkami? Zapraszamy na nasz fanpage.

Komentarzy

Dodaj komentarz