Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe święta – karp w migdałach z imbirem

Autor: Adrian · 18 grudnia 2020

0 komentarzy

Dla więkoszości z nas karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Przedstawiamy Ci pomysł na to świąteczne danie w zupełnie innej odsłonie, a karp w migdałach z imbirem po pierwszym spróbowaniu zapewne zagości na Twoim stole przy każdej kolejnej okazji!

Mięso karpia jest nie tylko dobre, ale też korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Tak jak większość ryb, jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również witaminy z grupy B,  a także witaminę PP która odgrywa ważną rolę w przemianie materii. Fosfor, potas, wapń, żelazo i sód to składniki minerlane które znajdziemy w karpiu. Ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka jest on również skarbnicą aminokwasów.

Sok z cytryny zawiera szereg cennych witamin i minerałów, np. witaminę C, E beta- karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, żelazo, olejki eteryczne, rutynę, terpeny oraz bioflawonoidy.  W składzie tego owocu znajdziemy kwas cytrynowy, który łącząc się w organizmie z wapniem regeneruje nasze kości. Cytryna to także bogactwo antyoksydantów.

Dzięki dużej dawce witaminy C cytryna ma wpływ na wzmacnianie naszej odporności, chroni przed infekcjami oraz bakteriami i wirusmi.

 

KARP W MIGDAŁACH Z IMBIREM

Składniki (porcja dla czterech osób):

  • Karp (1,2 kg)
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru
  • Szczypta cynamonu
  • Pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Karpia dokładnie opłukujemy i nacieramy solą.
  2. Kropimy sokiem z cytryny i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  3. Po wyjęciu rybę kroimy w dzwonka i smażymy chwilę na mocno rozgrzanej oliwie.
  4. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Posypujemy płatkami migdałowymi.
  6. Topimy masło i mieszamy z miodem, startym imbirem oraz cynamonem.
  7. Przygotowaną marynatą polewamy karpia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
  8. Pieczemy ok. 20 minut.

SMACZNEGO!

Tagi: , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz