Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Ciekawostki

Świat zdrowia w pigułce – 28.04.2021 – 04.05.2021

Autor: Blog · 5 maja 2021

0 komentarzy

Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.

Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 28.04.2021-04.05.2021. Zapraszamy do lektury 🙂

❤ Podgrzybki, boczniaki, kurki…prawdopodobnie ze znajomością tych grzybów większość nie ma problemów.
Jednak czy słyszałeś/aś o grzybach lwia grzywa❓

💚 Grzyby lwia grzywa to duże, białe, kudłate grzyby, które gdy rosną, zaczynają przypominać lwią grzywę. W krajach azjatyckich, takich jak Chiny, Indie, Japonia i Korea już od dawna mają zastosowanie zarówno kulinarne, jak i medyczne. Nas jak zwykle interesuje bardziej ta druga funkcja. Grzyby lwia grzywa zawierają bowiem substancje bioaktywne, które mają korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza mózg, serce i przewód pokarmowy.

🔎Badania wykazały, że grzyby lwia grzywa zawierają dwa specjalne związki, które mogą stymulować wzrost komórek mózgowych: hericenony i erinacyny. Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z lwiej grzywy może również pomóc w regeneracji komórek mózgowych i poprawie funkcjonowania hipokampu, regionu mózgu odpowiedzialnego za przetwarzanie wspomnień i odpowiedzi emocjonalne.

🔎Ekstrakt z lwiej grzywy może chronić przed rozwojem wrzodów żołądka hamując wzrost H. pylori i chroniąc wyściółkę żołądka przed uszkodzeniem. Ekstrakt z lwiej grzywy może również zmniejszać stany zapalne i zapobiegać uszkodzeniom tkanek w innych obszarach jelit. W rzeczywistości mogą pomóc w leczeniu chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna.

🔎Badania pokazują, że ekstrakt z grzywy lwa może zmniejszać ryzyko chorób serca. Badania na szczurach i myszach wykazały, że ekstrakt z grzyba lwa grzyba poprawia metabolizm tłuszczów i obniża poziom trójglicerydów.

[ LINK ]


❤ Coraz częściej wystawianie się na światło słoneczne kojarzy nam się z wieloma groźnymi chorobami skóry. Oczywiście ma to swoje uzasadnienie naukowe. Jednak warto pamiętać, że zdrowo rozsądkowe przebywanie na słońcu obdarza nas niezliczoną liczbą korzyści, które ciężko uzyskać z innych źródeł.

💚Uważa się, że ekspozycja na światło słoneczne zwiększa uwalnianie przez mózg hormonu zwanego serotoniną. Serotonina jest związana z poprawą nastroju i pomaganiem człowiekowi w uzyskaniu spokoju i skupienia. Bez wystarczającej ekspozycji na słońce poziom serotoniny może spaść. Natomiast niski poziom serotoniny wiąże się m.in. z wyższym ryzykiem wystąpienia depresji o charakterze sezonowym.

❤Ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe-B, czyli promienie słoneczne zmusza skórę człowieka do tworzenia witaminy D. Witamina D wytwarzana dzięki słońcu odgrywa dużą rolę w zdrowiu kości. Niski poziom witaminy D wiąże się z krzywicą u dzieci i chorobami wyniszczającymi kości, takimi jak osteoporoza i osteomalacja.

💚Chociaż nadmiar światła słonecznego może przyczynić się do raka skóry, umiarkowana ilość światła słonecznego ma w rzeczywistości korzyści zapobiegawcze, jeśli chodzi o raka. Według naukowców osoby, którzy mieszkają na obszarach o mniejszej liczbie godzin dziennych, są bardziej narażeni na pewne specyficzne nowotwory niż ci, którzy mieszkają tam, gdzie w ciągu dnia jest więcej słońca.

 

[ LINK ]


❤ Czy wiedziałeś jak imponujący profil żywieniowy mają krewetki❓

💚 Krewetki należą do pokarmów stosunkowo niskokalorycznych. 85 gramowa porcja dostarcza jedynie 85kcal, które przy okazji nie zawierają żadnych węglowodanów. Około 90% kalorii w krewetkach pochodzi z białka, a reszta z tłuszczu.

❤ Ponadto ta sama wielkość porcji zapewnia ponad 20 różnych witamin i minerałów, w tym 50% dziennego zapotrzebowania na selen, minerał, który może pomóc zmniejszyć stan zapalny i promować zdrowie serca.
💚Krewetki są również jednym z najlepszych źródeł w pożywieniu jodu, ważnego minerału, którego wiele osób ma niedobory. Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i zdrowia mózgu.

❤ Krewetki to także dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, oprócz przeciwutleniaczy astaksantyny, które mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych.

[ LINK ]

 

 

Chcesz być na bieżąco z naszymi ciekawostkami? Zapraszamy na nasz fanpage.

Komentarzy

Dodaj komentarz