Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Cynamon i jego właściwości prozdrowotne

Autor: Adrian · 23 czerwca 2020

0 komentarzy

Czym jest cynamon?

Cynamon to przyprawa pochodząca z gałęzi drzew z rodziny Cinnamomum. Naturalnie występowała w Ameryce Południowej, Azji Południowo-Wschodniej oraz na Karaibach. Jest to obecnie druga najpopularniejsza przyprawa, po czarnym pieprzu, wykorzystywana w Europie oraz Ameryce Północnej. Ludzie używali cynamonu także od 2000 r. p.n.e. w Starożytnym Egipcie, dokąd przybył traktem handlowym z Bliskiego Wschodu. W średniowieczu był wykorzystywany do leczenia takich chorób jak kaszel, zapalenie stawów i ból gardła.

Jako przyprawa cynamon jest dostępny w postaci proszku, lub w całości – jako kawałki kory. Wysoką popularność zyskują olejki cynamonowe, a także suplementy zawierające tę przyprawę.

Gatunki cynamonu

Istnieją dwa główne gatunki cynamonu: Cassia oraz Ceylon. Co ciekawe, oba mają inne profile żywieniowe. Cassia jest gatunkiem wykorzystywanym na co dzień w kuchniach całego świata i znajdziesz ją na półkach każdego supermarketu. Rzadziej spotykaną, droższą odmianą jest Ceylon, która jest delikatniejsza i mniej gorzka.

Cynamon Cassia jest bezpieczny w małych lub umiarkowanych ilościach. Zbyt wysoka jego konsumpcja może powodować problemy zdrowotne, co jest związane z wysoką zawartością związku chemicznego zwanego kumaryną.

Jakie wartości odżywcze ma cynamon? W jakich schorzeniach cynamon może być pomocny? Kiedy lepiej ograniczać lub unikać spożywania cynamonu? Zapraszam do lektury.

 

Jakie wartości odżywcze ma cynamon?

Jedna łyżeczka cynamonu zawiera zaledwie 6 kalorii i 2 gramy węglowodanów. Co ciekawe,  cynamon jest bogatym źródłem błonnika, którego ta sama dawka zawiera 1 g (4% dziennego spożycia). Nie znajdziesz w nim cukru ani tłuszczu, natomiast jeśli chodzi o mikroelementy, to znajdziesz w nim najwięcej wapnia (26 mg na łyżeczkę), i śladowe ilości potasu, magnezu i fosforu. Jeśli zaś chodzi o witaminy, cynamon zawiera pewne ilości witaminy K oraz witaminy A.

Skąd więc biorą się właściwości lecznicze cynamonu? Otóż jest on pełen silnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole. W badaniu, w którym porównano aktywność przeciwutleniającą 26 przypraw, cynamon okazał się wyraźnym zwycięzcą. Zaskakującym było to, że w tej kategorii wyprzedził takie „superpożywienie” jak czosnek i oregano (Shan i in. 2005).

 

W jakich schorzeniach cynamon może być pomocny?

Niektóre badania sugerują, że związki zawarte w cynamonie mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe oraz, że stosowane z umiarem mogą chronić organizm między innymi przed rakiem czy chorobami sercowo-naczyniowymi.

Inne zaś dowiodły skuteczność w zapobieganiu schorzeń neurodegeneracyjnych, dotykających głównie osób w podeszłym wieku, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

Cynamon a choroby neurodegeneracyjne

Choroby neurodegeneracyjne charakteryzują się postępującą utratą funkcji oraz odpowiedniej struktury komórek mózgowych. Najczęściej występującymi dolegliwościami należącymi do tej kategorii są choroba Parkinsona oraz choroba Alzheimera.

Według dotychczasowych badań, wydaje się, że dwa związki chemiczne występujące w cynamonie hamują gromadzenie się białka o wdzięcznej nazwie „tau” w mózgu, które jest jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera (Anderson i in. 2013, George i in. 2013, Peterson i in. 2009) . Zaś jeśli chodzi o chorobę Parkinsona, to w badaniu na myszach cynamon pomógł w ochronie neuronów, normalizacji poziomu neuroprzekaźników oraz poprawie funkcji motorycznych (Khasnavis i Pahan 2014).

Cynamon a cukrzyca i choroby serca

Cynamon jest dobrze znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi. Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność, cynamon może obniżać poziom cukru we krwi dzięki kilku innym mechanizmom.

Po pierwsze, wykazano, że cynamon zmniejsza ilość glukozy, która dostaje się do krwioobiegu bezpośrednio po posiłku. Odbywa się to poprzez ingerencję w liczne enzymy trawienne, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym (Shihabudeen i in. 2011, Adisakwattana i in. 2011) .

Po drugie, jeden ze związków zawartych w cynamonie może oddziaływać na komórki przez naśladowanie insuliny (Jarvill-Taylor i in. 2001, Imparl-Radosevich i in. 1998). To znacznie poprawia wychwytywanie glukozy przez Twoje komórki, choć działa znacznie wolniej niż sama insulina.

Cynamon wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, najczęstszej na świecie przyczyny przedwczesnej śmierci. U osób z cukrzycą typu drugiego, gram lub około pół łyżeczki cynamonu dziennie wykazało korzystny wpływ na markery krwi.

Przyprawa ta obniża poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, podczas gdy „dobry” cholesterol HDL pozostaje stabilny (Khan i in. 2003). Z kolei w badaniu na zwierzętach wykazano, że cynamon miał wpływ na obniżenie ciśnienia krwi (Rao i Gan, 2014).

 

Cynamon a choroby nowotworowe

Innym punktem zainteresowania naukowców jest wpływ cynamonu pod kątem jego potencjalnego zastosowania w profilaktyce i leczeniu raka. Na dzień dzisiejszy dowody naukowe są ograniczone do badań w warunkach laboratoryjnych, na próbkach i badań na zwierzętach, które sugerują, że ekstrakty cynamonu mogą chronić przed nowotworami (Rao i in. 2014, Lu i in. 2010, Ka i in. 2003).

Dzieje się tak poprzez zmniejszenie wzrostu komórek rakowych, formowanie się naczyń krwionośnych w guzach, a także toksyczność dla samych komórek rakowych, prowadzącą do ich śmierci. Z kolei w badaniu na myszach z rakiem okrężnicy stwierdzono, że przyprawa ta jest silnym aktywatorem enzymów detoksykacyjnych w tym organie, chroniąc przed dalszym wzrostem i rozwojem nowotworu (Koh i in. 1998).

Na potwierdzenie przeprowadzono badania w warunkach laboratoryjnych na próbce ludzkiej, które wykazało, że cynamon aktywuje ochronne odpowiedzi przeciwutleniające w ludzkich komórkach okrężnicy (Bhattacharjee i in. 2007).

 

 

Kiedy lepiej ograniczać lub unikać spożywania cynamonu?

Jak zaznaczyliśmy na początku, cynamon dzieli się na dwa gatunki: Cassia i Ceylon. Odmiana Cassia zawiera znaczne ilości związku zwanego kumaryną, który uważa się za szkodliwy w dużych dawkach. Ceylon („prawdziwy” cynamon) jest pod tym względem znacznie lepszy, a według badań zawiera zdecydowanie mniej kumaryny od swojej bardziej popularnej siostry. Niestety, większość cynamonu znajdowanego w supermarketach to tańsza odmiana Cassia.

Przyjmowanie zbyt wysokiej dawki kumaryny może uszkodzić wątrobę, a także podnosić ryzyko raka. Co więcej, spożywanie zbyt dużej ilości cynamonu Cassia wiąże się też z innymi skutkami ubocznymi, jak owrzodzenie jamy ustnej, hipoglikemia czy problemy z oddychaniem.

Zawartość kumaryny w mielonym cynamonie Cassia może wynosić od 7 do 18 miligramów na łyżeczkę (2,6 grama). Dla porównania, cynamon cejloński zawiera jedynie śladowe ilości kumaryny.

Dopuszczalne dzienne spożycie kumaryny wynosi około 0,1 mg / kg masy ciała lub 5 mg dziennie dla osoby o masie 59 kg. Oznacza to, że zaledwie 1 łyżeczka cynamonu Cassia może przekroczyć dzienny limit. Tak więc, jeśli planujesz stosować cynamon w celach leczniczych, koniecznie zaopatrz się w gatunek cejloński.

 

Bibliografia

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9762007/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12860272/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18260732/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19433898/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21538147/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21711570/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23531502/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24349472/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946862/

 

Tagi: , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz