Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Ocet jabłkowy – właściwości zdrowotne i domowy przepis

Autor: Małgosia · 3 stycznia 2021

0 komentarzy

Ocet jabłkowy jest wysoko ceniony już od tysięcy lat. Używał go m.in. w 400r. p.n.e. Hipokrates, ojciec medycyny. Ceniono go głównie ze względu na jego niesamowite naturalne właściwości oczyszczające, lecznicze i energetyzujące. Mimo, że w tamtych czasach nie było możliwości naukowego skonkretyzowania właściwości octu jabłkowego, jego popularność współcześnie pociągnęła za sobą szeroką gamę badań. Jak się okazuje ten „złocisty” napój to nie tylko urozmaicający dodatek do naszych potraw, ale także bogactwo właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających, które korzystnie wpływają na szereg procesów w naszym organizmie. Warto więc zapoznać się z tymi zaletami i pokusić się o zrobienie domowego octu jabłkowego, gdyż to właśnie w domowym dziele będzie najwięcej tych cennych związków.

Ocet jabłkowy – „płynące” korzyści dla zdrowia

Przechodząc do wpływu octu jabłkowego na nasz organizm warto pokusić się o zauważenie jak wiele cennych substancji zawiera. Bowiem, w tym magicznym specyfiku znajdziemy: magnez, żelazo, fosfor, mangan, aminokwasy, przeciwutleniacze i tylko 3 kalorie na łyżkę stołową. Ze względu właśnie na te właściwości możemy zaobserwować wartościowe oddziaływanie spożywania octu jabłkowego w walce z różnorodnymi dolegliwościami. Oto kilka najpowszechniejszych z nich.

Napój ten może być szczególnie pomocny dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Udowodniono, że picie octu jabłkowego przed posiłkiem spowalnia proces opróżniania żołądka zapobiegając dużym skokom cukru we krwi. Dodatkowo jedno z badań wykazuje, że wypicie 20ml w pół szklanki wody przed potrawami bogatymi węglowodany obniża poziom cukru we krwi. Jest to  pomocne naturalne narzędzie dla osób, które mają problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Więcej o diecie dla cukrzyków znajdziecie w naszym poprzednim wpisie: Żywienie w cukrzycy – co warto wiedzieć.

Ocet jabłkowy może wspomagać osoby zmagające się z dodatkowymi kilogramami.

Istnieje bowiem kilka badań łączących właśnie ten rodzaj octu z utratą wagi. O dziwo prawidłowość ta nie wynika z jego  nadprzyrodzonych odchudzających mocy, a za sprawą dosyć prostego mechanizmu. Spożywanie octu wraz z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów prowadzi do zwiększenia uczucia sytości, powodując, że zwyczajnie jemy mniej. Wydaje się to być bardzo przydatne, szczególnie na początku naszej „dietetycznej przygody”, gdy uczymy się dopiero nowych nawyków żywieniowych.

Ocet jabłkowy to także broń przeciwko chorobom serca i nadciśnieniem.

W badaniach udowodniono, że spożywanie go przed posiłkiem obniża poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając dobry (HDL). Co więcej, ocet ten wiąże się ze wspomaganiem kontroli poziomu reniny. Ta natomiast jest głównym hormonem (wytwarzanym przez nerki), odpowiedzialnym za zwężanie i rozluźnianie naczyń krwionośnych. Octowi jabłkowemu przypisuje się rozluźnianie naczyń krwionośnych, co z kolei uniemożliwia nadmierny wzrost ciśnienia krwi.

Zauważa się wpływ octu jabłkowego na poprawę trawienia białek.

Wspomniałam już o spożywaniu octu jabłkowego przed posiłkami wysoko węglowodanowymi. Jednak to o czym zapewne częściej się słyszy to picie go w celu poprawy trawienia białek. Jest to bardzo popularna teoria, jednak brak jest potwierdzeń naukowych na poparcie jej prawdziwości. Mimo wszystko wiele osób dostrzega poprawę trawienia produktów bogatych w białko po suplementacji przed owymi posiłkami łyżkami octem jabłkowym (max 2 łyżkami na pół szklani wody). Sugeruje się, że to za sprawą zwiększania przez ocet jabłkowy kwasowości żołądka, co wspomaga wytwarzanie enzymu trawiącego białka – pepsyny. Oznaczałoby to, że ocet jabłkowy może wykazywać także działanie zmniejszające zgagę, czy „po posiłkowe” wzdęcia. Warto jednak spróbować na sobie, gdyż nie każdy może otrzymać oczekiwany efekt.

Przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy uzyskujemy przez fermentacje. Dodane do soku jabłkowego drożdże zamieniają cukier w alkohol, nadając mu kwaśny smak i intensywny zapach. Taki skład napoju sprawia, że oprócz świetnego dodatku np. do dressingów, czy majonezu, sprawdzi się on doskonale jako zdrowy, naturalny sposób konserwacji żywności. Jak widać zalet nie brakuje, przejdźmy więc do przepisu!

Składniki:

  • pokrojone jabłka, lub skrawki jabłek (ilość zależy od wielkości słoika/ów, ważne aby zapełniać około ¾ słoika/ów);
  • 2 szklanki wody na każdy duży słoik (ilość także zależy od wielkości słoika, wodę należy nalać tak, alby przykryć jabłka);
  • 2 łyżki cukru lub miodu na każdy duży słoik;

Przepis:

  1. Upewnij się, że słoik i używane narzędzia kuchenne są sterylnie czyste (ważne żeby do octu nie dostały się żadne bakterie).
  2. Napełnij ¾ słoika skrawkami jabłek lub pokrojonymi jabłkami.
  3. W oddzielnym naczyniu zmieszaj wodę z cukrem/miodem. Następnie przelej ciecz do słoika tak, aby przykryć wszystkie jabłka.
  4. Zakryj słoik gazą lub filtrem do kawy i nałóż gumkę recepturkę. Stała pokrywka się nie sprawdzi, gdyż dobrze, aby uwalniane podczas fermentacji gazy mogły się wydostać.
  5. Odstaw słoik/i na około 3 tygodnie w ciepłe suche miejsce.  Co kilka dni sprawdzaj czy jabłka są zanurzone oraz, czy nie dostała się pleśń.

Podsumowanie – ocet jabłkowy tylko z umiarem

Mimo, że ocet jabłkowy przynosi wiele korzyści dla zdrowia, tak jak wszystko musi być stosowany z głową. Spożywanie dużych ilości, codziennie przez wiele lat może doprowadzić nawet do drastycznego obniżenia poziomu potasu, czy osteoporozy. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, że ocet jabłkowy nie koniecznie musi służyć każdemu. U niektórych po jego spożyciu może pojawić się: zgaga, odbijanie, nudności. Należy wtedy go definitywnie odstawić. Jako, że ocet jabłkowy jest produktem „długo dojrzewającym” zwiększone szanse na wystąpienie skutków niepożądanych mają osoby u których występują problemy z tolerancją histaminy. Warto w takim wypadku skonsultować jego spożywanie z lekarzem, bądź dietetykiem. Jeżeli natomiast już zdecydujemy się na stosowanie zdrowotne octu warto zacząć od małych dawek, systematycznie je zwiększając (do max 2 łyżek na około pół szklanki wody przed posiłkiem). Sugeruje się aby po dwóch miesiącach regularnego stosowania odstawić suplementacje na co najmniej miesiąc.

 

Bibliografia

https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/

https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630216/

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/

Tagi: , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz