Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 04.11-10.11 Zapraszamy do lektury
Szukasz ziół o działaniu przeciwwirusowym
Pomóc Ci może koci pazur (cat’s claw) zwany również czepotą puszystą.
Koci pazur to popularny suplement ziołowy pochodzący ze sproszkowanego tropikalnego pnącza.
Obecnie koci pazur jest promowany jako suplement diety na różne schorzenia, w tym infekcje wirusowe (takie jak opryszczka, wirus brodawczaka ludzkiego i HIV), chorobę Alzheimera, raka, zapalenie stawów, zapalenie uchyłków, wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego, zapalenie żołądka, hemoroidy, pasożyty i zespół nieszczelnego jelita.
Jak wygląda historia mierzenia ciśnienia krwi
W 1733 roku angielski duchowny Stephen Hales próbował dokonać pomiaru ciśnienia krwi wkładając szklaną rurkę o długości 3,4m do tętnicy konia. Przypuszczał, że ilość krwi jaka wypełni rurkę wskaże wartość ciśnienia.
W 1828 roku francuski naukowiec, Jean Poiseuille wykorzystał rurkę w kształcie litery U, zawierającą rtęć i mającą robić przeciwwagę dla ciśnienia krwi.
W końcu, w 1881 roku austriacki lekarz, Samuel Sigfried von Basch zaprojektował pierwszy ciśnieniomierz, nazwany od jego imienia sfigmomanometrem. Było to pierwsze urdządzenie mierzące ciśnienie bez konieczności rozcinania naczyń krwionośnych.
Od tego odkrycia, pomiar ciśnienia krwi stał się podstawowym badaniem stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Lubisz żurawinę A znasz korzyści dla Twojego zdrowia wynikające z jej zastosowania
Wiele osób uważa żurawinę za superożywienie ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
W rzeczywistości badania powiązały składniki odżywcze żurawiny z niższym ryzykiem infekcji dróg moczowych (ZUM), zapobieganiem niektórym typom raka, poprawą funkcji odpornościowej i obniżaniem ciśnienia krwi.
Jedzenie żurawiny może również chronić nerki. Żurawina zapobiega rozwojowi wrzodów i bakterii w drogach moczowych i może pomóc w zwalczaniu obecnych bakterii / wrzodów. Spożywanie żurawiny sprawia, że mocz jest bardziej kwaśny co pomaga powstrzymać bakterie przed przyczepieniem się do wnętrza pęcherza.
Kto z Was korzysta z sezonu na dynię
Dynia jest jednym z produktów zaliczanych do superżywności, w związku z dużą ilością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które można podczas jej konsumpcji dostarczyć do organizmu.
Co więcej, niska zawartość kalorii w dynii sprawia, że jest to pokarm przyjazny dla utraty wagi. Zawarte w niej składniki odżywcze i przeciwutleniacze mogą wzmocnić układ odpornościowy, chronić wzrok, obniżać ryzyko niektórych nowotworów oraz sprzyjać zdrowiu serca i skóry.
Niemniej jednak, układ pokarmowy niektórych osób może nie tolerować dyni. Ma ona również lekko moczopędny charakter i może zaszkodzić osobom przyjmującym leki, takie jak lit. Pamiętaj, że zawiera duże ilości potasu, który może być obciążeniem dla odpowiedniej pracy nerek.
Sama z siebie dynia jest niezwykle zdrowa, ale śmieciowe potrawy na bazie dyni, takie jak latte, ciasta i cukierki, są pełne cukru, co nie jest dobre dla zdrowia.
Wiesz z czym wiąże się cukrzyca ciążowa i jakie może mieć konsekwencje
Cukrzyca ciążowa może dotknąć także kobiety, które wcześniej nie miały problemów z regulacją poziomu cukru we krwi. Dolegliwość powstaje, gdy hormony wytwarzane przez łożysko czynią organizm bardziej odpornym na działanie insuliny.
Cukrzyca ciążowa powinna zniknąć po porodzie, ale znacznie zwiększa ryzyko późniejszego zachorowania na cukrzycę.
Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) AŻ około POŁOWA kobiet z cukrzycą ciążową rozwinie cukrzycę typu 2 w ciągu 5 do 10 lat po porodzie.
Cukrzyca podczas ciąży może również prowadzić do komplikacji u noworodka, takich jak żółtaczka lub problemy z oddychaniem.
W przypadku stwierdzenia u Ciebie cukrzycy ciążowej nie lekceważ tej informacji Podejmij wszelkie działania mające na celu obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Masz cukrzycę i nieustannie zmagasz się z wysokim poziomem glukozy rano, nawet na czczo
Bardzo możliwe, że należysz do grupy osób wrażliwych na tzw. „efekt brzasku”. To nieszkodliwe dla zdrowych ludzi zjawisko, dla cukrzyka może być prawdziwym utrapieniem.
„Efekt brzasku” to naturalny wzrost poziomu cukru we krwi we wczesnych godzinach porannych (przeważnie między 2, a 8 rano). Następuje on na skutek co porannego wydzielania przez organizm hormonów (m.in. kortyzolu, glukagonu i adrenaliny), które pobudzają wątrobę do uwalniania glukozy. Trzustce cukrzyka, która nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, brakuje środków żeby przywrócić ten niespodziewany wzrost do odpowiedniej normy.
Jeżeli podejrzewasz u siebie reakcje na „efekt brzasku” warto pokusić się przez kilka nocy z rzędu około 2 -3 rano o pomiar cukru.
W walce z tym zjawiskiem pomocne może być: regularne jedzenie posiłków, unikanie spożywania węglowodanów na noc, spacery po kolacji, dokładniejsze dostosowanie dawki leku, bądź insuliny oraz ewentualna zmiana pory, w której są stosowane te preparaty. Jednak w celu wybrania odpowiednich środków zaradczych oczywiście należy skonsultować się ze swoim diabetologiem.
Komentarzy