Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 13.01.2021-19.01.2021. Zapraszamy do lektury
Czy wiedzieliście, że większość z nas może identyfikować się z określonym typem snu lub chronotypem
Chronotyp to tzw. okołodobowa typologia osoby, pokazująca, kiedy spać, na podstawie wewnętrznego zegara. Umożliwia on nam także wgląd we wszystkie główne codzienne czynności, takie jak jedzenie, praca, ćwiczenia i kontakty towarzyskie.
Większość badań dzieli chronotypy na: typ poranny (skowronki), typ wieczorowy (sowy), żaden z wymienionych. Jak wynika z jednego badania chronotyp zależy od kilku czynników, w tym genetyki, środowiska, wieku i płci. Badacze stwierdzili również, że starsze osoby bardziej identyfikują się z porannym chronotypem, podczas gdy nastolatki i młodsi dorośli zwykle pasują do typu wieczornego. Jeśli chodzi o różnice między płciami, zauważono, że mężczyźni są bardziej skłonni do przejawiania chronotypu wieczornego, co może wynikać z czynników endokrynologicznych.
Możliwość zidentyfikowania chronotypu może zapewnić wgląd w cykle snu i czuwania, a także wyróżnić czas w ciągu dnia, w której jesteśmy najbardziej produktywni.
Kojarzysz skrót BPA
BPA to nic innego jak Bisfenol A, przemysłowy środek chemiczny stosowany od lat 60. do produkcji niektórych tworzyw sztucznych i żywic. BPA znajduje się w plastikach poliwęglanowych i żywicach epoksydowych. Tworzywa sztuczne z poliwęglanu są często używane w pojemnikach do przechowywania żywności i napojów, takich jak np. butelki na wodę.
Jest stosowany aby przedłużyć okres przydatności do spożycia i chronić żywność przed zanieczyszczeniem i zepsuciem. Niemniej jednak, spożywając żywność, która przebywała w takim opakowaniu konsumujesz toksyny mające wpływ na rozwój wielu chorób
Naukowcy stwierdzili następujące schorzenia będące konsekwencją nadmiernej konsumpcji BPA:
– Zaburzenia funkcji rozrodczych
– Choroby serca
– Cukrzyca typu 3
– Zaburzenia rozwoju mózgu płodu
– Rak piersi i prostaty
– Astma
….. i niestety wiele innych
Dlatego też koniecznie zwracaj uwagę na pojemniki na żywność i opakowania z żywnością, które kupujesz. Upewnij się, że nie zawierają Bisfenolu A
Bólu mięśni po dużym wysiłku zapewne choć raz doświadczył każdy z nas.
Tzw. zakwasy to ból, który zwykle zaczyna się pojawiać między 12 a 24 godziną po treningu i osiąga szczyt około 24 do 72 godzin po bodźcu treningowym.
Eksperci uważają, że bolesność mięśni o opóźnionym początku jest wynikiem małych rozdarć włókien mięśniowych, które pojawiają się podczas ćwiczeń. Jest to proces związany z budową mięśni – kiedy włókna mięśniowe odbudowują się i regenerują, aby „powrócić” silniejsze. Uważa się, że gdy mięśnie muszą pracować ciężej niż są do tego przyzwyczajone wywołuje to właśnie takie dolegliwości.
Jednak w rzeczywistości nadmierny ból po treningu może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego, a regularne doświadczanie skrajnego poziomu bólu jest czymś czego zdecydowanie powinniśmy unikać. Dlatego też warto w swoim planie treningowym uwzględnić czas na regeneracje i rozciąganie, a z czasem jak nasze mięśnie stanął się silniejsze ból powinien znikać.
Słyszałeś kiedyś zasadę, że każdy powinien spożywać 5 posiłków dziennie lub stwierdzenie, że lepiej jeść mniej, a częściej
Nic bardziej mylnego
Jak się okazuje, jeżeli jesteśmy zdrowi ilość i częstotliwość posiłków, nie ma tak wielkiego znaczenia, o ile zaspokajamy swoje potrzeby energetyczne. To o co warto zadbać to aby nie dopuścić ani do przejadania się, ani do dostarczania niewystarczającej ilości składników odżywczych.
Co ciekawe istnieje pewien zasadniczy problem z częstym sięganiem po jedzenie. Za każdym razem, gdy jemy, wydziela się insulina, aby przechowywać nadmiar jedzenia w postaci tłuszczu na energię. Tak więc, stale podjadając w ciągu dnia, nieustannie wyzwalasz insulinę, stale przechowując pożywienie w postaci tłuszczu, nie pozwalając, aby zmagazynowany tłuszcz w organizmie został przekształcony z powrotem w energię.
Częste spożywanie mniejszych posiłków nie jest kluczem do przyspieszenia metabolizmu , utraty wagi czy polepszenia zdrowia. W wielu badaniach porównywano spożywanie wielu mniejszych posiłków z mniejszą liczbą większych posiłków i stwierdzono, że nie ma to znaczącego wpływu ani na tempo metabolizmu, ani na całkowitą ilość utraconego tłuszczu.
Znasz korzyści dla zdrowia wynikające z krioterapii
Krioterapia to metoda lecznicza, wykorzystująca naturalne reakcje obronne organizmu na działanie bardzo niskich temperatur. Dzięki temu możliwe jest przywrócenie równowagi w funkcjonowaniu całego ciała.
Podwyższony poziom kortyzolu i przewlekły stres osłabiają układ odpornościowy, pozostawiając nas podatnymi na choroby. Dzięki krioterapii uwalniamy dużą dawkę endorfin, które okazały się obniżać poziom kortyzolu. Dzięki redukcji kortyzolu wzmacniasz swój układ odpornościowy!
Ponadto, jak wskazuje przegląd badań na sportowcach zamieszczony w 2017 roku w International Journal of Sports Medicine, krioterapia może skutecznie zmniejszać ból mięśni, stany zapalne i uszkodzenia komórek.
Komentarzy