Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 15.07-21.07 Zapraszamy do lektury
Szukasz sposobu na walkę z nałogami
Poznaj Kudzu
Kudzu (Pueraria montana), to pnącze z rodziny grochowatych (Fabaceae). Kudzu pochodzi z Chin i Japonii, gdzie od dawna jest uprawiane ze względu na jadalne, skrobiowe korzenie i włókno wytwarzane z łodyg. Kudzu to przydatna roślina pastewna dla zwierząt gospodarskich, a także atrakcyjna roślina ozdobna.
Kudzu posiada także wiele właściwości prozdrowotnych:
pomaga przy objawach zespołu metabolicznego
może złagodzić objawy menopauzy
może regulować poziom glukozy
pomaga w leczeniu alkoholizmu oraz innych uzależnień
zmniejsza stany zapalne
Już pojedyncza dawka ekstraktu Kudzu zmniejsza spożycie alkoholu we wzorcu intensywnego picia (Penetar i in. 2015).
Masz jakieś doświadczenia w stosowaniu Kudzu Podziel się z nami swoją wiedzą
Próbowałaś/eś kiedyś akupunktury
Akupunktura to metoda terapii rozmaitych schorzeń wywodząca się ze Starożytnych Chin i została pierwszy raz opisana w traktacie „Huangdi Neijing” w XI-XVI w. p.n.e., który jest jedną z podstaw współczesnej medycyny chińskiej.
Akupunktura polega na nakłuwania ciała specjalnymi igłami, celem uzdrowienia i uwolnienia energii życia „chi”. Zaburzenie przepływu tej energii prowadzi do rozmaitych schorzeń i dolegliwości.
W ciele znajduje się 365 punktów do akupunktury, podlegających 12 meridianom, z których każdy odpowiada różnych narządom i funkcjom organizmu.
Według podejścia medycyny chińskiej, odczuwany ból może być niepowiązany bezpośrednio z jego źródłem. Dla przykładu, ból wywołany przez kamienie żółciowe może objawiać się w prawej łopatce.
Akupunktura jest w dalszym ciągu powszechnie stosowana w XXI wieku i istnieją dowody naukowe, że jest skuteczna m.in. w leczeniu bólów głowy i przewlekłych bólów lędźwi. Jej krytycy zwracają uwage, że badania dotyczące jej skuteczności mogą być tendencyjne, ze względu na różnice wyników w tych prowadzonych na Dalekim Wschodzie w porównaniu do innych obszarów świata.
A Ty stosowałaś/eś akupunkturę? Jakie są Twoje doświadczenia z akupunkturą?
Jak medytacja wpływa na kondycję Twojej skóry
Dzięki regulacji oddechu, który prowadzi do zwiększenia poziomu tlenu w krwioobiegu, medytacja spowalnia proces starzenia (Black i in. 2013).
Odpowiednie dotlenienie poprawia także cerę i redukuje zmarszczki.
Badania pokazują, że praktykowanie medytacji może pomóc Twojej skórze uwolnić się od wstydliwych wyprysków i trądzika, ze względu na jej działanie redukujące poziom stresu (Kabat-Zinn i in. 1998).
Stres jest jednym z głównych sprawców wyprysków skóry, szczególnie u dorosłych kobiet.
To jak, kiedy zaczynasz medytować A może już praktykujesz medytację
Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu
Lubisz orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu mikroelementów, które sprawiają, że są doskonałym pożywieniem dla zdrowej skóry.
Są dobrym źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6, czyli tłuszczów, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Dieta zbyt bogata w tłuszcze omega-6 może sprzyjać stanom zapalnym, w tym stanom zapalnym skóry, takim jak łuszczyca. Z drugiej zaś strony tłuszcze omega-3 zmniejszają stan zapalny w organizmie – między innymi w skórze.
Ponieważ orzechy włoskie zawierają dobry stosunek obu kwasów tłuszczowych, mogą one pomóc w zwalczaniu potencjalnej odpowiedzi zapalnej na nadmierne ilości kwasów omega-6.
Orzechy włoskie zawierają także inne składniki odżywcze, których Twoja skóra potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i zachowania zdrowia, między innymi cynk, selen i witaminę E.
Warto rozważyć orzechy włoskie w swojej tygodniowej diecie pod kątem utrzymania zdrowej skóry.
Znasz korzyści dla swojej skóry, związane ze spożywaniem pestek słonecznika
Pestki słonecznika są doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy E, która jest ważnym antyoksydantem dla skóry.
Ogólnie rzecz biorąc, orzechy i nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych wzmacniających skórę.
Zaledwie 28 gram nasion słonecznika zawiera 49% zalecanej dziennej dawki witaminy E, 41% zalecanej dziennej dawki selenu oraz 14% zalecanej dziennej dawki cynku.
Lubisz kiszonki
Podczas procesu fermentacji wytwarzane są probiotyki, czyli „żywe bakterie”, które zapewniają kiszonej kapuście większość korzyści zdrowotnych.
Kapusta kiszona jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawiera witaminy C i K, a także minerały, takie jak: potas, wapń i fosfor.
A Ty jak często jadasz kiszonki i jakie są Twoje ulubione kiszone potrawy
Komentarzy