Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 16.12-22.12. Zapraszamy do lektury
Szukasz sposobu na poprawę swojej wydolności i wytrzymałości podczas treningu
Odpowiedź jest prosta: jedz więcej buraków A najlepiej, jedz je 2-3 godziny przed aktywnością fizyczną.
Buraki zawierają duże ilości azotanów, które według różnych badań mogą podnosić wydolność organizmu. Azotany wpływają na sprawność fizyczną poprzez poprawę wydajności mitochondriów, które są odpowiedzialne za wytwarzanie energii w twoich komórkach.
W dwóch badaniach (Bailey i in. 2009 i 2010), w których uczestniczyło siedmiu oraz ośmiu mężczyzn spożywanie 500 ml soku z buraków dziennie przez zaledwie sześć dni wydłużyło czas prowadzący do poczucia wyczerpania podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności o 15–25%, co oznacza 1–2% poprawę ogólnej wydajności.
Spożywanie buraków może również poprawić wyniki osiągane w kolarstwie i lekkoatletyce oraz zwiększyć zużycie tlenu nawet o 20% (Murphy i in. 2012, Muggeridge i in. 2014).
Złapała Cię ochota na coś słodkiego Sięgnij po daktyla Te lekko „żujkowate”, suszone owoce świetnie sprawdzą się jako zdrowy smakołyk lub zamiennik cukru w naszym ulubionym deserze.
Oprócz spełniania funkcji naturalnego słodzika daktyle wspierają także:
pracę naszych jelit; duża zawartość błonnika (7g na 100g daktyli) może korzystnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. W jednym badaniu 21 osób, które spożywały 7 daktyli dziennie przez 21 dni, doświadczyło poprawy częstotliwości stolca i miało znaczny wzrost wypróżnień w porównaniu z sytuacją, gdy daktyle nie jadły.
pracę naszego mózgu; badania laboratoryjne wykazały, że daktyle są pomocne w obniżaniu markerów stanu zapalnego w mózgu. Ich wysokie poziomy są natomiast związane z wyższym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
ogólny stan naszego organizmu; w porównaniu z podobnymi rodzajami suszonych owoców, takimi jak figi i śliwki, daktyle wydają się mieć najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować szkodliwe reakcje w organizmie i przyczyniać się do różnych chorób.
Czy wiedziałeś, że organizm ludzki zasiedla około 30 gatunków grzybówBrzmi to trochę przerażająco, jednak ich obecność w naszym ciele jest niezbędna.
Jednym z prawdopodobnie najbardziej znanych tego typu lokatorów są drożdże Candida albicans. Znajdują się one w niewielkich ilościach w jamie ustnej i jelitach oraz na skórze. Ich odpowiedniego poziomu pilnują zdrowe bakterie w naszym organizmie. Zdarza się jednak, że z różnych względów candida zaczyna się rozrastać w niekontrolowany sposób powodując infekcję – kandydozę. Najskuteczniejszym sposobem przywrócenia ich poziomu do normy jest zwalczenie jej przyczyny
Do głównych czynników powodujących przerost candidy zaliczamy:
Przyjmowanie antybiotyków; Czynniki zaburzające prawidłową mikroflorę, takie jak antybiotykoterapia lub zmiany w wydzielinie hormonalnej lub śluzówkowej, mogą sprzyjać przerostowi C. albicans .
Spożywanie diety bogatej w cukier i węglowodany rafinowane; Jedno z badań wskazuje, że nadmierne spożywanie glukozy w diecie jest kluczowym czynnikiem powodującym wzrost C. albicans w przewodzie pokarmowym.
Wysokie spożycie alkoholu;
Osłabiony układ odpornościowy; Kandydoza przełyku (EC) jest szczególnie częstą infekcją grzybiczą u osób z obniżoną odpornością.
Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych;
Cukrzyca; Na kandydozę jamy ustnej szczególnie podatni są pacjenci z cukrzycą. Obecność protezy w jamie ustnej u chorych na cukrzycę może sprzyjać kolonizacji Candidy i skutkować większą częstością kandydozy jamy ustnej i ogólnoustrojowej
Wysoki poziom stresu; Stwierdzono, że stres psychologiczny tłumi komórkową odpowiedź immunologiczną, która jest ważna w ograniczaniu rozrostu Candida albicans.
Znasz lecznicze właściwości kwercytyny, będącej obecnie obiektem zainteresowania medyków szukających bardziej naturalnych sposobów walki z COVID-19
Kwercytyna to flawonoid występujący naturalnie chociażby w jarmużu, brokułach, pomidorach, jabłkach czy cytrusach.
Jest dobrze znana z łagodzenia chorób przewlekłych i procesów starzenia u ludzi, a jej właściwości przeciwwirusowe zostały stwierdzone w licznych badaniach.
Badania in silico i in vitro wykazały, że kwercetyna może zakłócać różne etapy wejścia do organizmu koronawirusa i cykle jego replikacji, takie jak PLpro, 3CLpro i NTPaza / helikaza.
Ze względu na swoje plejotropowe działanie i brak toksyczności ogólnoustrojowej kwercetyna i jej pochodne mogą stanowić związki docelowe, które zostaną przetestowane w przyszłych badaniach klinicznych w celu wzbogacenia arsenału leków przeciwko zakażeniom koronawirusem.
Istnieją dowody na to, że kwercetyna w połączeniu, na przykład, z witaminami C i D, może wywierać synergistyczne działanie przeciwwirusowe, które może stanowić alternatywę lub dodatkową opcję terapeutyczną / profilaktyczną ze względu na nakładające się właściwości przeciwwirusowe i immunomodulujące.
Cierpisz na chroniczne bóle głowy Nie ignoruj tych objawów
Niektóre pierwotne bóle głowy mogą być wywołane czynnikami związanymi z nieodpowiednim stylem życia, w tym:
– Spożywaniem alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina.
– Spożywaniem produktów spożywczych, takich jak przetworzone mięso zawierające azotany.
– Zmiany snu lub jego braki
– Zła postawa
– Pominięcie posiłku.
– Stres
Warunki, które mogą powodować inne niż pierwotne przewlekłe codzienne bóle głowy obejmują:
– Stany zapalne lub inne problemy z naczyniami krwionośnymi w mózgu i wokół niego, w tym udar.
– Infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych.
– Nieodpowiednie ciśnienie wewnątrzczaszkowe: za wysokie, albo za niskie.
– Guz mózgu
– Poważny uraz mózgu
Komentarzy