Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Bez kategorii, Zdrowe odżywianie

Zdrowe święta – cynamonowe pancakes, wegańskie i bezglutenowe

Autor: Małgosia · 22 grudnia 2020

0 komentarzy

W ostatnim czasie prezentujemy dla was przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne w naszej autorskiej, lekko odświeżonej formie. Jak jednak wiadomo, klimatem świątecznym lubimy cieszyć się nie tylko podczas wieczerzy Wigilijnej, ale znaczeni dłużej. Z tego też względu przygotowaliśmy dla was pomysł na pyszne, cynamonowe pancakes. Sprawdzą się one świetnie zarówno na świąteczne śniadanie, jako „odpoczynek” od pierogów, ryby, czy barszczyku, jak i stały pomysł na sposiłek, gdy złapie nas ochota na słodkie co nie co.

Cynaomnowe pancakes – zdrowie z przyjemnością

To co chcielibyśmy wam zaproponować to przepis na cynamonowe pancakes. Nie dość, że są one bardzo proste w wykonaniu, to dodatkowo stanowią idealną alternatywę dla alergików i osób, które z różnych innych względów ograniczają pewne produkty. Mianowicie proponowana przez nas forma placuszków nie zawiera glutenu i  produktów odzwierzęcych. W zamian za to uzupełniliśmy ich wartości zdrowotne kilkoma innymi cennymi składnikami.

1. Cynamon

W średniowieczu stosowany był w leczeniu schorzeń, takich jak kaszel, zapalenie stawów i ból gardła. Dziś natomiast cynamon jest prawdopodobnie w okresie nie tylko świątecznym, ale i zimowym najczęściej kupowaną przyprawą. Ciężko sobie wyobrazić świąteczne wypieki bez jego obecności. Tym bardziej cieszy wiadomość, że cynamon ma naukowo udowodnione działanie:

– przeciwutleniające, za sprawą zawartości silnych antyoksydantów, takich jak polifenole. Ich ilością przewyższa nawet czosnek, czy oregano.

– przeciwzapalne; co zmniejsza ryzyko wielu chorób

– przeciwlipemiczne

– przeciwbakteryjne

– przeciwnowotworowego; niewielkie badanie ukazują, że cynamon wydaje się być toksyczny dla komórek rakowych, powodując śmierć komórki.

Jak widać lista jest imponująca, a to jeszcze nie wszystko. Cynamon wiąże się również z obniżaniem poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2. Zmniejsza on bowiem ilość glukozy, która dostaje się do krwioobiegu po posiłku. Metaanaliza 10 randomizowanych, kontrolowanych badań wykazała, że przyjmowanie 120 mg na dobę do 6 g cynamonu dziennie przez około cztery miesiące doprowadziło do znacznego obniżenia poziomu glukozy w osoczu na czczo, wraz z poprawą profili lipidowych.

2. Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa nadaje potrawom unikatowy, lekko orzechowy smak. Zdecydowanie bardziej znana jest ona ze swoich walorów smakowych, niż zdrowotnych. Jednak ilość potężnych związków, których jest właścicielką zadziwia.

– Gałka muszkatołowa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy takie jak cyjanidyny, olejki eteryczne oraz związki fenolowe. Neutralizują one wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek i zmniejszając stres oksydacyjny.

– Pomaga  zmniejszyć stan zapalny w organizmie, za sprawą związków przeciwzapalnych zwanych monoterpenami.

– Badanie w probówce wykazało, że ekstrakt z gałki muszkatołowej wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Hamuje m.in. wzrost szkodliwych szczepów bakterii E.coli.

– Co ciekawe, gałka muszkatołowa jest czasami przyjmowana rekreacyjnie jako poprawiająca krążenie krwi w mózgu i sen.

3. Siemię lniane

Co chwila słyszy się o coraz to nowych odkryciach dotyczących właściwości siemienia lnianego. Te małe ziarenka stały się powszechnym „superfoods”. Oprócz pełnienia funkcji idealnego zamiennika jajek w przeróżnych dokonaniach kuchennych siemię lniane oferuje:

– sprawniejsze kontrolowanie poziomu cukru we krwi . Ze względu na obecność błonnika utrzymuje pełny żołądek i pozwala uniknąć nadmiernego spożycia kalorii poprzez przejadanie się.

– imponujące ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (7196 mg na łyżkę stołową). Ich spożywanie wiąże się z korzyściami, takimi jak zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa zdrowia serca i ochrona mózgu przed starzeniem

– bogate źródło większości witamin z grupy B i witaminę E , a także minerały, takie jak magnez, potas i żelazo. Witamina E jest niezbędna dla zdrowej skóry i kości. Potas utrzymuje zdrowie nerwów, a żelazo jest istotnym składnikiem czerwonych krwinek i wielu enzymów, które wpływają na nasz ogólny metabolizm.

4. Mandarynki

Już jedna średnia mandarynka zapewnia 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jej dostarczanie jest ważne dla zdrowia skóry, gojenia się ran i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Oprócz witaminy C ten świąteczny przysmak to źródło również innych przeciwutleniaczy. Obecne w niej falwonoidy pomagają chronić organizm przed zaburzeniami równowagi wolnych rodników, mogących prowadzić do utleniania i wystąpienia m.in. chorób serca Mandarynki to także wiele korzyści dla pracy naszych jelit. Bogate są bowiem w rozpuszczalny błonnik, który zmiękcza stolce, tym samym  ułatwiając ruchy jelit.

Przechodząc do przepisu – cynamonowe pancakes

Składniki:

– 75g mąki gryczanej

– 1 i ½ łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła

– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wrzątku

– 1 łyżeczka cynamonu

– szczypta gałki muszkatołowej

–  1 i ½ łyżki oleju kokosowego

– łyżeczka kakao

– 150ml wody gazowanej lub mleka roślinnego

– 2 średnie mandarynki

 

Przepis

  1. Do miski wsyp mąkę, cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej, dodaj „glutek” z siemienia lnianego oraz wybrane słodzidło i dolej mleko roślinne lub wodę. Następnie wszystko razem zmiksuj.
  2. Na patelni rozgrzej około pół łyżki oleju kokosowego i wylewaj powstałą masę, tak aby uformować kilka małych placków. Poczekaj aż masa się zetnie i przerzuć placuszki na drugą stronę
  3. W międzyczasie podgrzej (nawet w mikrofali) olej kokosowy, aż będzie w pełni płynny. Dodaj do niego łyżeczkę kakao i pół łyżki syropu klonowego. Następnie intensywnie zamieszaj, tak aby nie było grudek.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz sprósz jeszcze szczypta cynamonu i polej powstałą „płynną czekolada”. Na wierzch wyłóż kawałki obranej mandarynki.

CYNAMONOWE PANCAKES GOTOWE! SMACZNEGO!

Tagi: , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz