Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 18.11-24.11 Zapraszamy do lektury
Prawdopodobnie większość z was wie, że probiotyki korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i pokarmowy.
Czy słyszałeś/aś jednak, że mogą być one pomocne także w utracie wagi oraz tłuszczu z okolic brzucha
Probiotyki bowiem w kontekście wpływu na masę ciała:
regulują apetyt i zużycie energii. Probiotyki mogą pomóc w uwolnieniu hormonów zmniejszających apetyt (peptydu glukagonopodobnego-1 i peptydu YY). Natomiast podwyższony poziom tych hormonów może pomóc spalić kalorie i tłuszcz;
zwiększają poziom białka angiopoetyno-podobnego 4. Co może z kolei prowadzić do zmniejszenia magazynowania tłuszczu.
poprzez zmniejszanie stanów zapalnych i poprawę zdrowia naszych jelit chronią przed otyłością i innymi chorobami;
niektóre z nich (szczególnie z rodziny Lactobacillusów) mogą hamować wchłanianie tłuszczu z pożywienia, zwiększając ilość tłuszczu wydalanego z kałem;
Warto pamiętać, aby jak najczęściej sięgać po naturalne źródła tych mikroorganimzów. Znajdziemy je w m.in.: wszelkiego rodzaju kiszonkach, zakwasach (buraczany, chlebowy) i mlecznych produktach fermentowanych.
Znasz dokonania Pedaniusa Dioskurydesa, będącego niejako ojcem medycyny naturalnej
Dioskurydes to Grek, który żył w I w. n.e. i pracował jako lekasz w rzymskiej armii. Dzięki temu dużo podróżował i miał okazję zbadać rośliny lecznicze z całego cesarstwa.
Jest autorem pięciotomowego dzieła zatytułowanego Materia Medica zawiera opis ponad 1000 (!) leków roślinnych w 4740 (!) zastosowaniach medycznych. Dla porównania, dzieło Hipokratesa zawiera tylko 130 leków.
Badania Dioskurydesa miały taką wartość, że były tłumaczone na wszystkie języki świata i stanowiły odniesienie wszelkich prac naukowych w tym obszarze aż do XVI w.
Poniżej kilka przykładów recept Dioskurydesa:
Na dnę moczanową (podagrę): wywar z kory wierzby. Zawiera ona składnik aktywny, kwas salicylowy, który stał się później głównym składnikiem aspiryny, wynalezionej pod koniec XIX wieku.
Jako środek znieczulający przy amputacjach i operacjach chirurgicznych: korzeń mandragory. Zawiera on hioscyjaminę, substancję używaną w anestezjologii na początku XIX wieku przed wprowadzeniem eteru.
Wiesz jakie są składowe Twojego układu immunologicznego
Układ immunologiczny to dosyć skomplikowany mechanizm składający się z wielu części.
Głównymi jego składowymi są: białe krwinki, przeciwciała, układ dopełniacza, układ limfatyczny, śledziona, grasica i szpik kostny. Są to części twojego układu odpornościowego, które aktywnie zwalczają infekcje.
W sytuacji braku równowagi w którymś z wymienionych wyżej obszarów może dojść do zwiększenia podatności na infekcje.
Istotną rolę odgrywają także nerki oraz wątroba, które odpowiadają za filtrowanie i usuwanie toksyn z Twojego organizmu.
Dlaczego papryka chili jest taka ostra i jaki to ma wpływ na Twoje zdrowie
Ostrość papryki chili jest związana z obecnością kapsaicyny.
Kapsaicyna jest związkiem chemicznym, który po raz pierwszy wyizolowano z papryczek chili w postaci krystalicznej w 1878 roku. Wkrótce potem odkryto, że kapsaicyna wywołuje pieczenie w błonach śluzowych.
Według ostatnich badań, kapsaicyna przynosi korzyści w poprawie metabolizmu poprzez przyspieszenie spalania tłuszczów, łagodzenie bólu miejscowego i zmniejszanie skoków insuliny w cukrzycy. Może również wzmocnić układ odpornościowy, pomagając zabić zarazki, wywołujące rozmaite infekcje.
Z drugiej zaś strony może powodować pieczenie lub kłucie skóry i, jeśli jest spożywana w dużych ilościach przez dorosłych lub w małych ilościach przez dzieci, może wywoływać nudności, wymioty, ból brzucha. Wiele zależy od Twojej tolerancji na jej ostrość.
Istnieje nie 2, a 5 typów cukrzycy
Od jakiegoś czasu prowadzone są szczegółowe badania odnośnie różnic pomiędzy znanymi rodzajami cukrzycy. Do najpopularniejszych zalicza się cukrzycę typu 1 (insulinozależną) oraz cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną). Poza nimi, wymienia się także cukrzycę ciążową czy jeszcze rzadziej występujące, takie jak: utajona cukrzyca autoimmunologiczna u dorosłych (LADA), cukrzyca początku dojrzałości u młodych (MODY), cukrzyca związana z mukowiscydozą (CFRD), zespół Cushinga i inne.
W 2018 r. na łamach medycznego czasopisma The Lancet Diabes & Endocrinology naukowcy zaproponowali nowy podział, obejmujący dziś pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 1 oraz typu 2. Scharakteryzowali oni 5 rodzajów cukrzycy, które pokrywają się częściowo też z rzadszymi odmianami wymienionymi powyżej:
Cukrzyca typu 1: Pierwszy typ to cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym, kiedy układ immunologiczny chorego niszczy komórki organizmu wytwarzające insulinę. Zwykle występuje ona u ludzi młodych i pokrywa się z tzw. cukrzycą młodzieńczą, insulinozależną.
Cukrzyca typu 2: Drugi typ to też cukrzyca młodzieńcza, wymagająca zażywania insuliny, występująca u osób z prawidłową masą ciała. Nie ma ona natomiast związku z autoagresją własnego układu odpornościowego. Skutek jest jednak ten sam: komórki trzustki nie są w stanie wytwarzać insuliny.
Cukrzyca typu 3: Trzeci typ cukrzycy związany jest z otyłością, która może występować zarówno u ludzi dorosłych, jak i dzieci oraz młodzieży. Wywołuje ona oporność na działanie insuliny, która wytwarzana jest w coraz większych ilościach z niewielkimi skutkami, aż do wyczerpania możliwości jej produkcji przez organizm.
Cukrzyca typu 4: Czwarty typ cukrzycy również związany jest z otyłością, ale o mniejszym nasileniu. W dodatku może występować u osób, których metabolizm zbliżony jest do osób z prawidłowa masą ciała.
Cukrzyca typu 5: Piąty typ cukrzycy związany jest z wiekiem, ponieważ ujawnia się u osób w wieku starszym, niż pozostałe odmiany tej choroby. U takich pacjentów choroba częściej ma łagodniejszy przebieg, co oznacza na przykład, że może być kontrolowana jedynie lekami i nie musi wymagać stosowania insuliny.
Czekamy na kolejne badania, które potwierdzą sens nowego podziału. A który z tych typów cukrzycy jest najbliższy Twojej sytuacji na malarię.
Dziś przypada Europejski Dzień Wiedzy o antybiotykach i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek
Antybiotyki są zwykle grupowane na podstawie ich działania. Każdy rodzaj antybiotyku działa tylko na określone typy bakterii lub pasożytów. Dlatego w leczeniu różnych rodzajów infekcji stosuje się różne antybiotyki.
Przyjmowanie antybiotyków na przeziębienia i inne choroby wirusowe nie działa – i może prowadzić do mutacji bakterii, które są następnie trudniejsze do zabicia. Przyjmowanie antybiotyków zbyt często lub z niewłaściwych powodów może zmienić bakterie tak bardzo, że antybiotyki przestaną przeciwko nim działać. Zjawisko to nazywa się opornością bakterii lub opornością na antybiotyki.
Nieuzasadnione przyjmowanie antybiotyków może również osłabiać Twój układ odpornościowy, przez co zwiększasz podatność na kolejne infekcje.
Dzieje się tak, ponieważ bakterie w jelitach mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego – ale niestety antybiotyki nie rozróżniają „dobrych” bakterii i „złych” bakterii – zabijają wszystkie, które „staną” na ich drodze.
Jeśli jesteś poddany antybiotykoterapii koniecznie zadbaj o dobry probiotyk – taki, zawierający najlepiej minimum cztery szczepy bakterii (im więcej tym lepiej) i nie mniej niż 8 mld CFU. Przyjmuj probiotyk nawet 30 dni po skończeniu przyjmowania antybiotyku.
Komentarzy