Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 20.01.2021-26.01.2021. Zapraszamy do lektury
Cierpisz na nadkwaśność
Co ciekawe, pomimo, że same, nie są wyjątkowo kwasotwórcze, odpowiedzialne za to mogą być… czekolada oraz kawa.
Winne są ich właściwości fizjologiczne. Metyloksantyna to substancja obecna w obu tych produktach i przyczynia się do poluźnienia dolnego zwieracza przełyku oraz zwiększa produkcję kwasu solnego w żołądku.
Poprzez częste spożywanie tych produktów możesz doprowadzić do objawów tożsamych z chorobą refluksową przełyku.
To, że cukier i substancje słodzące w napojach gazowanych szkodzą zdrowiu wie chyba każdy. A zastanawiałaś/eś się kiedyś po co dodawane są do nich takie ilości
Napoje gazowane mają pH o wartości około 2,5, co czyni je najbardziej kwasotwórczymi i najbardziej żrącymi substancjami, które spożywamy.
Są one tak kwaśne, że żaden żywy organizm nie przetrwałby jednej nocy w szklance takiego napoju.
Należy ponadto zauważyć, że pH ma wykładnię logarytmiczną. Oznacza to, że w porównaniu do takiej czarnej herbaty, która ma pH na poziomie około 5-5,5, napoje gazowane w sposób „naturalny” są blisko DZIESIĘĆ TYSIĘCY RAZY BARDZIEJ KWAŚNE
Jak powszechnie wiadomo, zakwaszenie organizmu poza rozwojem choroby refluksowej przełyku prowadzi do nadmiaru wolnych rodników, które odpowiadają za rozwój chorób przewlekłych – m.in. autoimmunologicznych oraz nowotworów.
Szukasz zdrowych sposobów na łagodzenie objawów astmy
Z pomocą przybędzie Ci imbir
Według badania zespołu dr Townsend (2014) niektóre ze składników zawartych w imbirze mogą łagodzić objawy astmy dzięki działaniu rozluźniającym na drogi oddechowe.
Jego właściwości możesz wykorzystać dowolnie, dodając go do potraw lub przygotowując herbatę, do której dodasz odrobinę utartego korzenia.
Czy wiesz, że rozmaryn miał zastosowanie w medycynie już od starożytności
Rozmaryn to zioło o intensywnym zapachu pochodzące z obszaru śródziemnomorskiego. Należy do rodziny roślin miętowatych Lamiaceae, podobnie jak takie zioła jak oregano, tymianek, bazylia i lawenda.
Stosowanie rozmarynu sięga 500 roku p.n.e. kiedy był używany jako zioło kulinarne i lecznicze przez starożytnych Greków i Rzymian.
W starożytności uważano, że rozmaryn wzmacnia pamięć; w literaturze i folklorze jest symbolem pamięci i wierności.
Rozmaryn działa lekko pobudzająco; w medycynie tradycyjnej był popularnym aromatycznym składnikiem toników i mazi. Jest również jednym z ziół stosowanych w dzisiejszej medycynie holistycznej.
Rozmaryn to roślina wieloletnia i może żyć nawet ponad dwa lata. Znalazł swoje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Rozważ zasadzenie własnego rozmarynu aby zadbać o swoje zdrowie
Szukasz sposobu na zdrową herbatę ziołową, która zastąpi czarną herbatę
Rozwiązaniem jest tymianek
Możesz kupić ususzone zioło w dowolnym sklepie z ziołami, a późną wiosną samodzielnie zasadzić je w doniczce i przygotować zapasy na drugą połowę roku
Tymianek jest bogaty w witaminę C i jest również dobrym źródłem witaminy A. Jeśli poczujesz nadchodzące przeziębienie, tymianek może pomóc w odzyskaniu dobrego zdrowia.
Kolejne korzyści zdrowotne tymianku to wysoka zawartość dobrze przyswajalnej miedzi, błonnika, żelaza i manganu.
Komentarzy