Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 25.11-01.12 Zapraszamy do lektury
Dlaczego niemowlakom nie powinno podawać się miodu
Miód może zawierać małe ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego). To niezwykle trująca toksyna, która może doprowadzić do botulizmu – choroby bezpośrednio zagrażającej życiu dziecka i porażającej nerwy.
Niemowlęta, z uwagi na brak w pełni wykształconej mikroflory naturalnej jelit oraz niedojrzałe komórki układu immunologicznego, są szczególnie narażone na tę chorobę.
Co niezwykle ważne, bakteria ta nie jest podatna na obróbkę termiczną w temperaturze niższej niż 121 stopni Celsjusza.
Jak ważne dla zdrowia i odporności jest spędzanie czasu w gronie najbliższych osób
Kiedy doświadczasz samotności, wzrasta poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
Badania powiązały izolację społeczną i samotność z wyższym ryzykiem dla różnych schorzeń fizycznych i psychicznych: podwyższonego ciśnienia krwi, chorób serca, otyłości, osłabienia układu odpornościowego, lęku, depresji, osłabienia funkcji poznawczych, choroby Alzheimera, a nawet śmierci.
Z perspektywy psychologicznej zaś, długotrwałe poczucie osamotnienia i izolacji społecznej może również obniżyć zdolności poznawcze, do których zaliczamy zdolność koncentracji, podejmowania decyzji, rozwiązywania problemów, a nawet zmiany negatywnych przekonań o sobie.
Która kapusta jest zdrowsza, biała czy czerwona
Czerwona kapusta jest jednym z tych warzyw, które zawierają dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu jest bogatym w przeciwutleniacze wzmacniaczem odporności.
W porównaniu do zielonej, czerwona kapusta zawiera nawet 10 razy więcej witamin, flawonoidów zwalczających raka i innych przeciwutleniaczy, które poprawiają zdrowie oczu, zębów, kości i wzmacniają układ odpornościowy.
Czerwona kapusta jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków roślinnych, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Zawarte w niej przeciwutleniacze obejmują witaminę C, karotenoidy oraz flawonoidy, takie jak antocyjany i kemferol.
Znasz korzyści dla zdrowia wynikające z jedzenia winogron
Pełne witaminy C i przeciwutleniaczy winogrona mogą pomóc ożywić Twoją skórę. Mogą nawet chronić ją przed rakotwórczym promieniowaniem ultrafioletowym i wolnymi rodnikami, które mogą w mniejszym stopniu powodować zmarszczki i ciemne plamy.
Poza dużymi ilościami witaminy C, są one również doskonałym źródłem witaminy K odgrywającej istotną rolę dla zdrowia kości, a także minerałów: potasu i manganu, za które podziękuje Ci m.in. Twoje serca.
Winogrona zawierają antocyjany, które zmniejszają stan zapalny. Ponadto mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu.
Według najnowszych badań, melatonina – hormon, stojący na straży właściwego działania naszego zegara biologicznego, regulujący porę snu oraz czuwania – może być pomocna w łagodniejszym przebiegu COVID-19, a także w szybszym dochodzeniu do zdrowia. Ale… jak
Zobaczmy co na ten temat mówi autor badania, dr Cheng: „Melatonina nie wpływa bezpośrednio na wzmocnienie układu odpornościowego, ale może zwiększać tolerancję gospodarza na wirusa.”
Innymi słowy, w pewnym aspekcie może wyciszać nadmierną reakcję systemu immunologicznego, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu zjawiska, jakim jest burza cytokinowa (prowadząca do silnego stanu zapalnego), która często prowadzi do śmierci osób zainfekowanych SARS-CoV-2.
Według dr Chenga: „Zwiększenie tolerancji gospodarza na wirusa zmniejsza poziom uszkodzenia tkanek i narządów żywiciela oraz pozwoli gospodarzowi przeżyć wystarczająco długo, aby rozwinąć adaptacyjną odpowiedź immunologiczną. Szczególnie, umożliwi wytworzyć specyficzne przeciwciała, co zabije wirusa lub pomoże go „usunąć” z organizmu zainfekowanej osoby.
Czy pływanie w zimnej wodzie, nazywane również „morsowaniem” jest dobre dla zdrowia
Okazuje się, że tak. Aczkolwiek jest to aktywność skierowana przede wszystkim do młodszych osób, bez poważnych dolegliwości zdrowotnych.
A oto, co daje „morsowanie”:
Wzmacnia twój układ odpornościowy. Wpływ zimnej wody na układ odpornościowy był szeroko badany przez naukowców
Daje naturalny haj. Pływanie w zimnej wodzie aktywuje endorfiny
Poprawia krążenie
Zwiększa Twoje libido
Spala kalorie
Redukuje stres
Jest również druga strona medalu, o której nie wolno zapominać. Nigdy nie wchodź do lodowatej wody bez wsparcia innych osób.
Reakcje fizjologiczne Twojego organizmu na zanurzenie w zimnej wodzie mogą być niebezpieczne i prowadzić nawet do nagłego zawału serca, utraty zdolności pływania, hipotermii i utonięcia.