Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe Święta – dorsz z salsą mango-awokado

Autor: Adrian · 1 grudnia 2020

0 komentarzy

Okreś świąt to czas nie tylko spotkań z bliskimi, ale również wzmożonego wysiłku dla naszego układu pokarmowego. Tradycją jest 12 potraw wigilijnych, z których zgodnie z przekazem – powinno się spróbować każdej po trochu. W związku z tym „trudnym” czasem dla wszystkich osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu przygotowaliśmy dla Ciebie serię przepisów świątecznych, które oprócz tego, że będą spełniały normy „posiłku wigilijnego”, to jednocześnie będą niezwykle smaczne i pożywne. Na pierwszy rzut serwujemy Ci dorsza z salsą mango-awokado.

Dorsz

Dorsz atlantycki od wielu lat jest jedną z popularnych ryb na naszych talerzach. Ma delikatne i aromatyczne mięso oraz niewielką zawartość tłuszczów i kalorii (100g to tylko 82 kalorie). Dorsz zawiera 18 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa, dlatego może być traktowany jako alternatywa dla mięsa. Dostarcza aminokwasów egzogennych (100g zapewnia 50% dziennej dawki) i jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nim dość sporo witamin z grupy B, witaminę D i cholinę. Spożywanie dorsza dobrze wpływa na układ nerwowy i hormonalny.

Mango

Mango to jeden z  najzdrowszych owoców na świecie. Jest świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera związki aktywne biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów. Cechuje go duża zawartość beta-karotenu, jest także bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, A i E oraz błonika pokarmowego.

Awokado

Awokado to owoc który zawiera mnóstwo różnych składników odżywczych, w tym 20 różnych witamin i minerałów. Jego połówka, lub 68 gram zawiera 114 kalorii, 6 gram błonnika i tylko 0,2 grama węglowodanów! Wśród jego zbawiennych składników znajdziemy m.in bardzo wysoki poziom potasu, sodu, magnezu, witaminy A, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy C. Owoc ten jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL jednocześnie podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

 

DORSZ ATLANTYCKI Z SALSĄ MANGO-AWOKADO

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 1 polędwica z dorsza (300-500 g)
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz,
  • Świeża kolendra
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Ryba:

  1. Dorsza myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  2. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na wierzchu plasterki cytryny i kropimy olwią z oliwek
  3. Gotujemy na parze przez 15 minut

Salsa z mango i awokado:

  1. Obieramy mango oraz awokado, pozbywamy się pestek
  2. Blendujemy wraz ze świeżą kolendrą oraz czosnkiem
  3. Możemy doprawic solą, pieprzem i sokiem z cytryny (wg uznania)
  4. Nakładamy na talerz rybę i podajemy z salsą (salsa może być nałożona na rybę lub podawana oddzielnie)

SMACZNEGO!

Tagi: , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz