Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 28.10-03.11 Zapraszamy do lektury
Z czym kojarzy Ci się fruktoza? Z owocami i zdrowym odżywianiem?
Fruktoza występuje naturalnie m.in. w świeżych owocach i niektórych warzywach. Natomiast najpopularniejszą jej formą, spożywaną w społeczeństwie XXI wieku jest syrop fruktozowy, wykorzystywany przy produkcji napojów gazowanych, płatków śniadaniowych, deserów, cukierków, sosów, czy większości żywności pakowanej.
Współczesne badania wskazują, że w przypadku spożywania ponad 50 gramów fruktozy dziennie wzrasta ryzyko takich schorzeń jak: osteoporoza, choroby układu krążenia (poprzez podniesienie trójglicerydów i cholesterolu), stany zapalne układu pokarmowego czy cukrzyca.
Puszka zwykłego napoju gazowanego zawiera około 123 gramów fruktozy, a do tego warto dodać sobie zawartość innych produktów będących codziennymi elementami niezdrowej diety. I jak społeczeństwo krajów rozwiniętych ma nie być otyłe i unikać chorób przewlekłych? Najważniejsza jest własna edukacja i większa świadomość tego, co na codzień konsumujesz.
Wiesz jak zazwyczaj wygląda rekonwalescencja po zapaleniu płuc
Komentarzy