Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 30.09-06.10 Zapraszamy do lektury
Słyszałaś/eś o tym w jaki sposób rozmaryn może wpływać na Twój umysł i zdolności poznawcze
Starożytni Grecy wierzyli, że rozmaryn jest środkiem wspomagającym pamięć. Uczniowie często nosili jego gałązki we włosach.
W rzeczywistości zapach rozmarynu może działać pobudzająco i energetyzująco, więc może nie być dobrym wyborem, jeśli naprawdę chcesz się zrelaksować. Niektóre badania sugerują, że może poprawiać funkcje poznawcze i obniżyć poziom hormonów stresu, co może pomóc zmniejszyć lęk w niektórych sytuacjach.
Pewna grupa naukowców zasugerowała, że zapach rozmarynu może poprawić pamięć. Ich badanie wykazało, że uczniowie pracujący w pomieszczeniu o aromacie rozmarynu wydobytego z olejku eterycznego osiągnęli o 5% do 7% lepsze wyniki w testach pamięci w porównaniu do grupy kontrolnej (Moss i in. 2016).
Interesują Cię naukowe wyjaśnienia zjawisk nazywanych „cudami eucharystycznymi”
Źródłem kilku z nich była bakteria, Serratia marcescens, zwana również pałeczką krwawą lub pałeczką cudowną.
Dzięki wytwarzaniu czerwonego barwnika (prodigiozyny) oraz zdolności wzrostu na skrobi zawartej w chlebie, to właśnie ta bakteria mogła być odpowiedzialna za niektóre przypadki rzekomo będące cudami eucharystycznymi, polegającymi na pojawieniu się substancji przypominającej krew na hostii. Szczególnie że ta przechowywana jest często w warunkach sprzyjających wzrostowi pałeczek. Po naukowym wyjaśnieniu zjawiska Kościół katolicki wprowadził szczegółowe przepisy określające warunki przechowywania hostii oraz okres maksymalnego przechowywania.
Sama pałeczka krwawa stanowi część naturalnej bioty komensalnej przewodu pokarmowego człowieka. Może być jednak patogenna dla osób z obniżoną odpornością.
Może u nich prowadzić do dolegliwości takich jak
zakażenia dróg moczowych i ran, w tym także pooperacyjnych,
zapalenie spojówek (conjunctivitis) i wnętrza oka (endophtalmitis), rogówek (keratitis) oraz infekcje przewodu łzowego.
Jest ważną przyczyną zakażeń szpitalnych, częściowo dzięki dużej oporności na dezynfekcję. U pacjentów z chorobami nowotworowymi może wywoływać zapalenie płuc, posocznicę lub zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a także biegunkę u dzieci.
Naturalny wspomagacz dobrego nastroju, nie będący uzależniającą używką
O dziwo, takie naprawdę istnieją
Kava (nie mylić z kawą), zwana także kava-kava oraz pieprzem metystynowym (Piper methysticum – „odurzający pieprz”) to zioło, zawierające kawalaktony – bioaktywne substancje o działaniu przeciwdrgawkowym i znieczulającym.
Dawniej uznawana była za swego rodzaju panaceum. Znajdowała swoje zastosowanie w leczeniu chorób, podczas rekreacyjnych spotkań, ważnych ceremonii, czy nawet (jak donoszą legendy) w łagodzenia sporów. Co ciekawe większość z tych praktyk przetrwała do dziś, czyniąc z Kavy symbol tożsamości narodów Pacyfiku.
Kava jest znana głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na zwalczanie niepokoju.
W 1997r. Volz i Kieser przeprowadzili pierwsze długoterminowe badanie udowadniające zmniejszenie się poziomu lęku u osób neurotycznych, po suplementacji rośliną, w porównaniu z podawaniem placebo. Późniejsze poszerzanie badań w tym kierunku pozwoliło przyjąć kave za skuteczną, nieuzależniającą i nieposiadającą skutków ubocznych alternatywę dla leków przeciwlękowych oraz przeciwdepresyjnych.
Współczesne badania donoszą także o korzystnym wpływie kavy na: problemy ze snem, zasoby poznawcze, dolegliwości bólowe oraz ogólne samopoczucie.
UWAGA Kava powinna być stosowana tylko po wcześniejszym kontakcie z lekarzem, ze względu szeroką gamę leków z którymi wchodzi w interakcje. Dodatkowo należy pamiętać, że do spożywania nadaje się tylko korzeń. Wiele firm chcących zaoszczędzić na produkcji zamieszcza w preparatach także liście lub łodygi, które z kolei mogą powodować uszkodzenia wątroby.
Który gatunek z orzechów jest najlepszy dla zdrowia
Odpowiedź brzmi: ORZECH WŁOSKI
Orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów – wielonienasyconych, które są dla Ciebie lepsze niż tłuszcze nasycone. Zawierają również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3.
Badania wykazały, że jedzenie orzechów włoskich może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, ale także obniżyć ogólny poziom cholesterolu.
Szukasz sposobu na poprawę pracy jelit
Z pomocą przyjdzie Ci l-glutamina
L-glutamina to aminokwas, który znajdziesz również naturalnie w swoim ciele. Jest on również wykorzystywany przez osoby trenujące do wspomagania budowy masy mięśniowej.
Kluczową pracę ta substancja wykonuje jednak w jelitach. Chroni ich nabłonek, przyspiesza generalnie regenerację organizmu i pomaga zapobiegać w rozwoju zespołu nieszczelnego jelita.
Antybiotyki w żywności – skąd się wzięły i po co są stosowane
Celem numer jeden jest leczenie i zapobieganie rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że antybiotyki mają także inne przeznaczenie.
Antybiotyki są podawane zwierzętom hodowlanym, ponieważ dzięki nim szybciej… tyją. Jest to związane z zakłóceniem ich równowagi bakteryjnej w jelitach. Naturalnie grubsze i cięższe zwierzę równa się wyższemu zarobkowi rolnika.
A teraz zastanów się, jak te specyfiki działają na Twój organizm… Najlepiej kupować mięso od sprawdzonych, lokalnych dostawców, z hodowli z wolnego wybiegu.
Wiesz w jaki sposób jest regulowana praca Twojej tarczycy
TSH to hormon wytwarzany przez Twoją przysadkę mózgową, którego większa produkcja wskazuje na niedostateczną produkcję hormonów tarczycowych.
Co się dzieje, kiedy tarczyca odbierze wiadomość od posłańca, czyli TSH
Wyciągnie z krwioobiegu jod (minerał) oraz tyrozynę (aminokwas) i wykorzysta je do produkcji hormonów tarczycy, które następnie uwolni do układu.
Tarczyca przetwarza tyrozynę w tyreoglobulinę, do której podpina następnie jeden, dwa, trzy lub cztery atomy jodu. Hormonom tym nauka dała nazwę odpowiednio T1, T2, T3 i T4. Póki co nie odkryto sposobu działania T1 i T2.
Komentarzy