Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Ciekawostki

Świat zdrowia w pigułce – 30.09 – 06.10 (2020)

Autor: Blog · 7 października 2020

0 komentarzy

Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.

Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 30.09-06.10 Zapraszamy do lektury 🙂

Słyszałaś/eś o tym w jaki sposób rozmaryn może wpływać na Twój umysł i zdolności poznawcze❓

💚Starożytni Grecy wierzyli, że rozmaryn jest środkiem wspomagającym pamięć. Uczniowie często nosili jego gałązki we włosach.
💖W rzeczywistości zapach rozmarynu może działać pobudzająco i energetyzująco, więc może nie być dobrym wyborem, jeśli naprawdę chcesz się zrelaksować. Niektóre badania sugerują, że może poprawiać funkcje poznawcze i obniżyć poziom hormonów stresu, co może pomóc zmniejszyć lęk w niektórych sytuacjach.
💡Pewna grupa naukowców zasugerowała, że zapach rozmarynu może poprawić pamięć. Ich badanie wykazało, że uczniowie pracujący w pomieszczeniu o aromacie rozmarynu wydobytego z olejku eterycznego osiągnęli o 5% do 7% lepsze wyniki w testach pamięci w porównaniu do grupy kontrolnej (Moss i in. 2016).

[ LINK ]


Interesują Cię naukowe wyjaśnienia zjawisk nazywanych „cudami eucharystycznymi”❓

💚Źródłem kilku z nich była bakteria, Serratia marcescens, zwana również pałeczką krwawą lub pałeczką cudowną.

💖Dzięki wytwarzaniu czerwonego barwnika (prodigiozyny) oraz zdolności wzrostu na skrobi zawartej w chlebie, to właśnie ta bakteria mogła być odpowiedzialna za niektóre przypadki rzekomo będące cudami eucharystycznymi, polegającymi na pojawieniu się substancji przypominającej krew na hostii. Szczególnie że ta przechowywana jest często w warunkach sprzyjających wzrostowi pałeczek. Po naukowym wyjaśnieniu zjawiska Kościół katolicki wprowadził szczegółowe przepisy określające warunki przechowywania hostii oraz okres maksymalnego przechowywania.

💡Sama pałeczka krwawa stanowi część naturalnej bioty komensalnej przewodu pokarmowego człowieka. Może być jednak patogenna dla osób z obniżoną odpornością.
Może u nich prowadzić do dolegliwości takich jak
zakażenia dróg moczowych i ran, w tym także pooperacyjnych,
zapalenie spojówek (conjunctivitis) i wnętrza oka (endophtalmitis), rogówek (keratitis) oraz infekcje przewodu łzowego.

💡Jest ważną przyczyną zakażeń szpitalnych, częściowo dzięki dużej oporności na dezynfekcję. U pacjentów z chorobami nowotworowymi może wywoływać zapalenie płuc, posocznicę lub zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a także biegunkę u dzieci.

[ LINK ]


Naturalny wspomagacz dobrego nastroju, nie będący uzależniającą używką❓
O dziwo, takie naprawdę istnieją❗️

💚Kava (nie mylić z kawą), zwana także kava-kava oraz pieprzem metystynowym (Piper methysticum – „odurzający pieprz”) to zioło, zawierające kawalaktony – bioaktywne substancje o działaniu przeciwdrgawkowym i znieczulającym.

💖Dawniej uznawana była za swego rodzaju panaceum. Znajdowała swoje zastosowanie w leczeniu chorób, podczas rekreacyjnych spotkań, ważnych ceremonii, czy nawet (jak donoszą legendy) w łagodzenia sporów. Co ciekawe większość z tych praktyk przetrwała do dziś, czyniąc z Kavy symbol tożsamości narodów Pacyfiku.

💚 Kava jest znana głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na zwalczanie niepokoju.

💡W 1997r. Volz i Kieser przeprowadzili pierwsze długoterminowe badanie udowadniające zmniejszenie się poziomu lęku u osób neurotycznych, po suplementacji rośliną, w porównaniu z podawaniem placebo. Późniejsze poszerzanie badań w tym kierunku pozwoliło przyjąć kave za skuteczną, nieuzależniającą i nieposiadającą skutków ubocznych alternatywę dla leków przeciwlękowych oraz przeciwdepresyjnych.
💡 Współczesne badania donoszą także o korzystnym wpływie kavy na: problemy ze snem, zasoby poznawcze, dolegliwości bólowe oraz ogólne samopoczucie.

🔎UWAGA‼️ Kava powinna być stosowana tylko po wcześniejszym kontakcie z lekarzem, ze względu szeroką gamę leków z którymi wchodzi w interakcje. Dodatkowo należy pamiętać, że do spożywania nadaje się tylko korzeń. Wiele firm chcących zaoszczędzić na produkcji zamieszcza w preparatach także liście lub łodygi, które z kolei mogą powodować uszkodzenia wątroby.

[ LINK ]


Który gatunek z orzechów jest najlepszy dla zdrowia❓

Odpowiedź brzmi: ORZECH WŁOSKI❗️

💚Orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów – wielonienasyconych, które są dla Ciebie lepsze niż tłuszcze nasycone. Zawierają również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3.

💖Badania wykazały, że jedzenie orzechów włoskich może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, ale także obniżyć ogólny poziom cholesterolu.

[ LINK ]


Szukasz sposobu na poprawę pracy jelit❓

💚Z pomocą przyjdzie Ci l-glutamina❗️

💖L-glutamina to aminokwas, który znajdziesz również naturalnie w swoim ciele. Jest on również wykorzystywany przez osoby trenujące do wspomagania budowy masy mięśniowej.

💡Kluczową pracę ta substancja wykonuje jednak w jelitach. Chroni ich nabłonek, przyspiesza generalnie regenerację organizmu i pomaga zapobiegać w rozwoju zespołu nieszczelnego jelita.

[ LINK ]


Antybiotyki w żywności – skąd się wzięły i po co są stosowane❓

💡Celem numer jeden jest leczenie i zapobieganie rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że antybiotyki mają także inne przeznaczenie.

💚Antybiotyki są podawane zwierzętom hodowlanym, ponieważ dzięki nim szybciej… tyją. Jest to związane z zakłóceniem ich równowagi bakteryjnej w jelitach. Naturalnie grubsze i cięższe zwierzę równa się wyższemu zarobkowi rolnika.

💖A teraz zastanów się, jak te specyfiki działają na Twój organizm… Najlepiej kupować mięso od sprawdzonych, lokalnych dostawców, z hodowli z wolnego wybiegu.

[ LINK ]


Wiesz w jaki sposób jest regulowana praca Twojej tarczycy❓

💡TSH to hormon wytwarzany przez Twoją przysadkę mózgową, którego większa produkcja wskazuje na niedostateczną produkcję hormonów tarczycowych.

Co się dzieje, kiedy tarczyca odbierze wiadomość od posłańca, czyli TSH❓

💚Wyciągnie z krwioobiegu jod (minerał) oraz tyrozynę (aminokwas) i wykorzysta je do produkcji hormonów tarczycy, które następnie uwolni do układu.

💖Tarczyca przetwarza tyrozynę w tyreoglobulinę, do której podpina następnie jeden, dwa, trzy lub cztery atomy jodu. Hormonom tym nauka dała nazwę odpowiednio T1, T2, T3 i T4. Póki co nie odkryto sposobu działania T1 i T2.

[ LINK ]

 

 

Chcesz być na bieżąco z naszymi ciekawostkami? Zapraszamy na nasz fanpage.

Komentarzy

Dodaj komentarz