Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.
Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 07.10-13.10 Zapraszamy do lektury
Szukasz naturalnego, domowego sposobu na ból zębów
Pomóc Ci mogą… goździki
Ta doskonale znana przyprawa, będąca pochodną pączków kwiatowych indonyzejskiego drzewa Syzygium aromaticum stanowi źródło olejku goździkowego, naturalnego lekarstwa na ból zębów. Znajdująca się w nim substancja aktywna, eugenol, wykazuje potężne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Może ukoić ból zęba podczas walki z infekcją, do której najczęściej prowadzą różne bakterie wywołujące stan zapalny w Twojej jamie ustnej.
Celem poczucia ulgi, weź kilka goździków do ust, a następnie umieść na bolącym zębie oraz w jego pobliżu oraz rozgryź. W tym momencie wydzieli się eugenol, który wywoła cierpkość w jamie ustnej oraz na dziąsłach. Nie wypluwaj go. Wytrwaj 4 minuty. Nieprzyjemny smak powinien zniknąć po 10 minutach, a znieczulenie powinno okazać się skuteczne przez okres co najmniej 2-3 godzin.
Duży, słodki, nieskokaloryczny, a do tego jeszcze zdrowy
Wraz z jesienią pełną parą ruszył także sezon na pomelo, nie bez powodu naukowo zwanego Citrus maxima, swoim rozmiarem bowiem dorównuje on niekiedy piłkom do siatkówki.
Jak się okazuje ten pochodzący z Azji Południowo – Wschodniej owoc to nie tylko pyszna przekąska, ale i skuteczny, naturalny wzmacniacz odporności, ogólnej kondycji naszego organizmu oraz wspomagacz prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Większość zalet pomelo wiąże się z jego wysoką zawartością witaminy C, potasu i błonnika.
Całe, obrane pomelo:
przekracza swoją zawartością nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C o około 500%. Kwas askorbinowy działając jako przeciwutleniacz wzmacnia nasz układ odpornościowy, atakując wolne rodniki i drobnoustroje, tym samym zapobiegając niszczeniu się komórek.
dostarcza około 28% dziennego zapotrzebowania na potas, pierwiastka niezbędnego do regulacji poziomu płynów oraz ciśnienia krwi w organizmie. W jednym z badań udowodniono, że picie soku z pomelo jest pomocne w walce z nadciśnieniem.
zawiera około 6g błonnika pokarmowego, którego często brakuje nam w diecie. Błonnik natomiast odpowiada za dłuższe uczucie sytości i prawidłową pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.
Efekt placebo jest powszechnie znanym zjawiskiem, a słyszałaś/eś o efekcie nocebo
Uważa się, że efekt nocebo występuje, gdy negatywne oczekiwania pacjenta dotyczące leczenia powodują, że leczenie ma bardziej negatywny skutek niż miałoby to w innym przypadku.
Efekt Nocebo jest potwierdzony naukowo i może prowadzić do odczuwanych lub rzeczywistych fizycznych skutków ubocznych leczenia, po prostu opartych na negatywnych doświadczeniach pacjentów z przeszłości, percepcji lub oczekiwaniach dotyczących interwencji.
Działanie efektów placebo i nocebo pokazują jak odpowiednie, pozytywne nastawienie ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie.
Szukasz zdrowszego zamiennika mleka krowiego do owsianek i innych posiłków mlecznych
Z pomocą przybywa Ci mleko migdałowe
Powstaje z pasty migdałowej i w przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy, kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka, ani cholesterolu. Ma charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak.
Mleko migdałowe jest również bogate w dobre tłuszcze, które wspierają zdrowie serca i zapewniają uczucie sytości. Jedna porcja mleka migdałowego dostarcza 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, dzięki czemu jest doskonałe dla Twojej skóry.
Jest dobrym źródłem potasu i może być wzbogacone witaminami A, B-12 i D, a także wapniem. Zawiera tyle białka, co mleko krowie i zdecydowanie mniej tłuszczów nasyconych.
Lubisz słodkie napoje, ale wolisz te bez cukru
Z pewnością znajdziesz w nich aspartam
Aspartam jest sztucznym słodzikiem nie zawierającym sacharydów. Jest 200 razy słodszy od sacharozy i powszechnie stosowuje się go jako substytut cukru w żywności i napojach.
Dziesiątki badań powiązały aspartam – najczęściej stosowany na świecie sztuczny słodzik – z poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym rakiem, chorobami układu krążenia, chorobą Alzheimera, drgawkami, udarem i demencją, a także innymi negatywnymi skutkami dla zdrowia, takimi jak dysbioza jelit, zaburzenia nastroju, bóle głowy i migreny.
Dlatego też, lepiej wyeliminować wszelkie słodkie napoje gazowane z diety. A – co nam się raczej nie zdarza – jeśli od czasu do czasu już masz olbrzymią ochotę na słodki napój, lepszy dla Twojego zdrowia będzie ten zawierający zwykły cukier.
Wiedzieliście, że miód to nie jedyny korzystny dla naszego zdrowia dar od pszczół, a jeden z ich wytworów ma udowodniony pozytywny wpływ na stan naszej jamy ustnej
Propolis, znany szerzej jako „klej pszczeli” jest żywiczą substancją powstającą w wyniku połączenia się soku z drzew iglastych i zimozielonych z wydzielinami pszczół oraz woskiem pszczelim. Jego naturalnym zastosowaniem najprościej ujmując jest ochrona i budowa ula.
To co już wiemy, to że bez względu na dogłębną zawartość chemiczną propolis:
Składa się głównie z polifenoli (przeciwutleniaczy zwalczających choroby i uszkodzenia organizmu).
Zawiera cenne białka, aminokwasy, enzymy, witaminy B1, B2, B6, C, E, minerały: magnez, wapń, potas, sód, miedź, cynk, mangan i żelazo.
Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jak udowodniono, prawdopodobnie ze względu na te własności, używanie bezalkoholowego płynu do płukania jamy ustnej zawierającego 5% brazylijskiego zielonego propolisu zmniejszyło powstawanie płytki nazębnej i poprawiło stan dziąseł.
Ze względu na zawarte flawonoidy jest pomocny w leczeniu ran i oparzeń, powodując szybszy przyrost zdrowych komórek. Jak ukazuje jedno z badań miejscowe zastosowanie propolisu, było skuteczniejsze niż maść steroidowa na ranę po operacji wykonanej w jamie ustnej.
Czy warto jeść obrane jabłka
Surowe jabłko ze skórką zawiera do 332% więcej witaminy K, 142% więcej witaminy A, 115% więcej witaminy C, 20% więcej wapnia i do 19% więcej potasu niż obrane jabłko.
Z drugiej zaś strony, warto zadbać o odpowiednie umycie jabłka przed konsumpcją. Ponad 90% próbek jabłek dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pozostałości pestycydów. Skórki jabłek mają wyższą wartość odżywczą niż miąższ. Jednak stwierdzono również w nich wyższe stężenie toksycznych chemikaliów.
Komentarzy