Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Ciekawostki

Świat zdrowia w pigułce – 7.10 – 13.10 (2020)

Autor: Blog · 14 października 2020

0 komentarzy

Ciekawostki dotyczące wzmacniania odporności, które każdego dnia pojawiają się na naszym fanpage.

Poniżej zestawienie wszystkich wpisów z ostatniego tygodnia – 07.10-13.10 Zapraszamy do lektury 🙂

Szukasz naturalnego, domowego sposobu na ból zębów❓

💚Pomóc Ci mogą… goździki❗️
💖Ta doskonale znana przyprawa, będąca pochodną pączków kwiatowych indonyzejskiego drzewa Syzygium aromaticum stanowi źródło olejku goździkowego, naturalnego lekarstwa na ból zębów. 💡Znajdująca się w nim substancja aktywna, eugenol, wykazuje potężne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Może ukoić ból zęba podczas walki z infekcją, do której najczęściej prowadzą różne bakterie wywołujące stan zapalny w Twojej jamie ustnej.
🔎Celem poczucia ulgi, weź kilka goździków do ust, a następnie umieść na bolącym zębie oraz w jego pobliżu oraz rozgryź. W tym momencie wydzieli się eugenol, który wywoła cierpkość w jamie ustnej oraz na dziąsłach. Nie wypluwaj go. Wytrwaj 4 minuty. Nieprzyjemny smak powinien zniknąć po 10 minutach, a znieczulenie powinno okazać się skuteczne przez okres co najmniej 2-3 godzin.

[ LINK ]


Duży, słodki, nieskokaloryczny, a do tego jeszcze zdrowy❓

💚Wraz z jesienią pełną parą ruszył także sezon na pomelo, nie bez powodu naukowo zwanego Citrus maxima, swoim rozmiarem bowiem dorównuje on niekiedy piłkom do siatkówki.
Jak się okazuje ten pochodzący z Azji Południowo – Wschodniej owoc to nie tylko pyszna przekąska, ale i skuteczny, naturalny wzmacniacz odporności, ogólnej kondycji naszego organizmu oraz wspomagacz prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Większość zalet pomelo wiąże się z jego wysoką zawartością witaminy C, potasu i błonnika.

💖Całe, obrane pomelo:
✅przekracza swoją zawartością nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C o około 500%. Kwas askorbinowy działając jako przeciwutleniacz wzmacnia nasz układ odpornościowy, atakując wolne rodniki i drobnoustroje, tym samym zapobiegając niszczeniu się komórek.
✅dostarcza około 28% dziennego zapotrzebowania na potas, pierwiastka niezbędnego do regulacji poziomu płynów oraz ciśnienia krwi w organizmie. W jednym z badań udowodniono, że picie soku z pomelo jest pomocne w walce z nadciśnieniem.
✅zawiera około 6g błonnika pokarmowego, którego często brakuje nam w diecie. Błonnik natomiast odpowiada za dłuższe uczucie sytości i prawidłową pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.

[ LINK ]


Efekt placebo jest powszechnie znanym zjawiskiem, a słyszałaś/eś o efekcie nocebo❓

💚Uważa się, że efekt nocebo występuje, gdy negatywne oczekiwania pacjenta dotyczące leczenia powodują, że leczenie ma bardziej negatywny skutek niż miałoby to w innym przypadku.

💖Efekt Nocebo jest potwierdzony naukowo i może prowadzić do odczuwanych lub rzeczywistych fizycznych skutków ubocznych leczenia, po prostu opartych na negatywnych doświadczeniach pacjentów z przeszłości, percepcji lub oczekiwaniach dotyczących interwencji.

💡Działanie efektów placebo i nocebo pokazują jak odpowiednie, pozytywne nastawienie ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie.

[ LINK ]


Szukasz zdrowszego zamiennika mleka krowiego do owsianek i innych posiłków mlecznych❓

💚Z pomocą przybywa Ci mleko migdałowe❗️

💖Powstaje z pasty migdałowej i w przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy, kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka, ani cholesterolu. Ma charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak.

💡Mleko migdałowe jest również bogate w dobre tłuszcze, które wspierają zdrowie serca i zapewniają uczucie sytości. Jedna porcja mleka migdałowego dostarcza 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, dzięki czemu jest doskonałe dla Twojej skóry.

🔎Jest dobrym źródłem potasu i może być wzbogacone witaminami A, B-12 i D, a także wapniem. Zawiera tyle białka, co mleko krowie i zdecydowanie mniej tłuszczów nasyconych.

[ LINK ]


Lubisz słodkie napoje, ale wolisz te bez cukru❓

🔎Z pewnością znajdziesz w nich aspartam❗️
💚Aspartam jest sztucznym słodzikiem nie zawierającym sacharydów. Jest 200 razy słodszy od sacharozy i powszechnie stosowuje się go jako substytut cukru w żywności i napojach.
💖Dziesiątki badań powiązały aspartam – najczęściej stosowany na świecie sztuczny słodzik – z poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym rakiem, chorobami układu krążenia, chorobą Alzheimera, drgawkami, udarem i demencją, a także innymi negatywnymi skutkami dla zdrowia, takimi jak dysbioza jelit, zaburzenia nastroju, bóle głowy i migreny.
👍Dlatego też, lepiej wyeliminować wszelkie słodkie napoje gazowane z diety. A – co nam się raczej nie zdarza – jeśli od czasu do czasu już masz olbrzymią ochotę na słodki napój, lepszy dla Twojego zdrowia będzie ten zawierający zwykły cukier.

[ LINK ]


Wiedzieliście, że miód to nie jedyny korzystny dla naszego zdrowia dar od pszczół, a jeden z ich wytworów ma udowodniony pozytywny wpływ na stan naszej jamy ustnej❓

🔎Propolis, znany szerzej jako „klej pszczeli” jest żywiczą substancją powstającą w wyniku połączenia się soku z drzew iglastych i zimozielonych z wydzielinami pszczół oraz woskiem pszczelim. Jego naturalnym zastosowaniem najprościej ujmując jest ochrona i budowa ula.

💡To co już wiemy, to że bez względu na dogłębną zawartość chemiczną propolis:

💚Składa się głównie z polifenoli (przeciwutleniaczy zwalczających choroby i uszkodzenia organizmu).

💖Zawiera cenne białka, aminokwasy, enzymy, witaminy B1, B2, B6, C, E, minerały: magnez, wapń, potas, sód, miedź, cynk, mangan i żelazo.

💚Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jak udowodniono, prawdopodobnie ze względu na te własności, używanie bezalkoholowego płynu do płukania jamy ustnej zawierającego 5% brazylijskiego zielonego propolisu zmniejszyło powstawanie płytki nazębnej i poprawiło stan dziąseł.

💖Ze względu na zawarte flawonoidy jest pomocny w leczeniu ran i oparzeń, powodując szybszy przyrost zdrowych komórek. Jak ukazuje jedno z badań miejscowe zastosowanie propolisu, było skuteczniejsze niż maść steroidowa na ranę po operacji wykonanej w jamie ustnej.

[ LINK ]


Czy warto jeść obrane jabłka❓

💚Surowe jabłko ze skórką zawiera do 332% więcej witaminy K, 142% więcej witaminy A, 115% więcej witaminy C, 20% więcej wapnia i do 19% więcej potasu niż obrane jabłko.
💖Z drugiej zaś strony, warto zadbać o odpowiednie umycie jabłka przed konsumpcją. Ponad 90% próbek jabłek dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pozostałości pestycydów. Skórki jabłek mają wyższą wartość odżywczą niż miąższ. Jednak stwierdzono również w nich wyższe stężenie toksycznych chemikaliów.

[ LINK ]

 

 

Chcesz być na bieżąco z naszymi ciekawostkami? Zapraszamy na nasz fanpage.

Komentarzy

Dodaj komentarz