Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe święta – tatar ze śledzia

Autor: Adrian · 13 grudnia 2020

0 komentarzy

Śledzie pod różnymi postaciami to niezwykle popularne wigilijne danie. Jaki jest Wasz ulubiony sposób na śledzia? Czy próbowaliście kiedyś może tych ryb w nieco bardziej orientalnej odsłonie? Dzisiejszym przepisem jest tatar ze śledzia.

Śledzie

Śledzie zawierają szeroką gamę witamin oraz składników mineralnych, a także nie są kaloryczne (100 g śledzi dostarcza ok. 160-220 kcal). Zawarte w nich substancje wspierają produkcję zdrowych czerwonych krwinek. Z kolei białko służy jako źródło aminokwasów, których organizm potrzebuje do produkcji hemoglobiny. Śledź jest świetnym źródłem witamin z grupy B, a także E i D. Nie mniej istotna jest zawartość składników mineralnych jak żelazo, jod i cynk, który chroni przed infekcjami. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Jest to jeden z hormonów szczęścia, dlatego w dłuższej pespektywie regularne jedzenie śledzi może wpłynąć na poprawienie humoru.

Imbir

Imbir jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Z perspektywy dietetycznej, jedna łyżeczka świeżego imbiru zawiera 3,8 kaolorii, 1,07 grama węglowodanów, 0,12 grama błonnika, 0,11 grama białek, 0,05 grama tłuszczu a także 0,1 grama cukru. Jeśli zaś pojrzymy na jego właściwości prozdrowotne, to imbir jest bogatym źródłem takich pierwiastków jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, a także witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirodyksyny (B6) oraz kwasu foliowego (B9).

Imbir zawiera ponad 400 związków chemicznych, ale według badaczy jednym z najważniejszych, który w nim znajdziesz jest gingerol. Jest on odpowiedzialny za zapach i smak tego korzenia, a ponadto ma silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, które mogą pomóc ciału na wiele różnych sposobów. Ten cudowny korzeń jest stosowany od tysięcy lat jako lekarstwo na rozmaite problemy zdrowotne, do których zalicza się: przeziębienia, nudności, ból, zapalenie stawów, migreny, a także nadciśnienie krwi. Imbir jest także przeciwutleniaczem, który może zwalczać rozmaite drobnoustroje oraz zmniejszać stany zapalne. Według najnowszych badań, posiada on potencjał do redukowania ryzyka wystąpienia cukrzycy, nowotworów, a także wspiera procesy trawienne.

Por

Por to warzywo które posiada niezwykle właściwości lecznicze, które doceniono już w starożytności. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał cesarz Neron, wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski pory zostały sprowadzone przez urodzoną we Włoszech królową Bonę. Por należy do produktów o bardzo małej kaloryczności (100 gramów to 24 kcal).  Jest bogaty w witaminy i minerały. Por jak na tak niskokaloryczne warzywo zawiera całkiem sporo wartości odżywczych. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo oraz olejki eteryczne.

TATAR ZE ŚLEDZIA

Składniki (porcja dla czterech osób):

  • 4 duże płaty śledzia a’la matias. Świeże płaty moczymy przez minimum 3 godziny w gazowanej wodzie mineralnej.
  • 1 świeży por (średniej wielkości)
  • 1 czubata duża łyżka startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/1 łyżka chili

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Łączymy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, miód. Mieszamy i dodajemy chili oraz imbir.
  2. Śledzie i pora kroimy w drobne kawałki i mieszamy razem.
  3. Przekładamy do słoika i zalewamy sosem.
  4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!

 

Tagi: , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz