Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Czy dieta uwzględniająca mięso ma wpływ na moją odporność?

Autor: Adrian · 14 kwietnia 2020

0 komentarzy

Mięso – czy ja go w ogóle potrzebuję?

Jeśli sądzisz, że wegetarianie chorują mniej, to jesteś w błędzie. Badania wskazują, że mięso nas wzmacnia, a to czym się odżywiamy odgrywa ważną rolę w odpowiedzi układu immunologicznego przy pojawiających się infekcjach. Oczywiście, istotnym elementem jest zachowanie zdrowego umiaru w spożyciu mięsa, a także to, w jaki sposób je przetwarzamy i w jakiej formie spożywamy. Jak dieta bezmięsna oraz mięsna wpływa na skład krwi? Niedobór jakich substancji pojawia się przy diecie bezmięsnej?  Jak dieta mięsna wpływa na reakcje odpornościowe organizmu? Jakie ważne składniki odżywcze znajdę w mięsie?

 

Jak dieta bezmięsna wpływa na skład krwi?

Obecność mięsa w diecie daje dodatkowy zastrzyk dzięki zawartości wszystkich niezbędnych elementów silnego i wydajnego układu odpornościowego. W rzeczywistości, niektóre z badań wskazują (Neubauerova, Tulinska i in., 2007) że wykluczenie mięsa i ryb z diety może mieć potencjalnie negatywny wpływ na odpowiedź immunologiczną, ponieważ osoby stosujące dietę wegetariańską mają mniej zarówno czerwonych, jak i białych krwinek wykorzystywanych do obrony organizmu. Mniejsza ilość białych krwinek powoduje znacznie niższą odpowiedź przeciwciał w trakcie infekcji. U osób przestrzegających diety bez mięsa i ryb odnotowano znacznie niższą liczbę białych i czerwonych krwinek, z niższym poziomem neutrofili, monocytów, eozynofili, limfocytów i bazofili, a więc wszystkich komórek biorących udział w reakcjach immunologicznych. Analiza funkcji immunologicznej ujawniła niższą aktywność fagocytarną, czyli niższą zdolność komórek do przyjmowania i niszczenia obcych substancji, takich jak wirusy i bakterie, a w konsekwencji zmniejszania możliwości obrony przed chorobami.

 

Niedobór jakich substancji pojawia się przy diecie bezmięsnej?

Dieta wegetariańska jest najbardziej narażona na niedobór substancji takich jak białka, które tworzą enzymy i przeciwciała, wykorzystywane do obrony naszego organizmu. Poza nimi, badania wykazują niedobory również innych mikroelementów, które uczestniczą w podstawowych reakcjach układu odpornościowego. Do najważniejszy zaliczymy: żelazo, wapń, magnez, miedź i cynk, które są słabo biodostępne w dietach roślinnych, ale mają kluczowe znaczenie dla wspierania obrony immunologicznej.

 

Jak dieta uwzględniająca mięso wpływa na reakcje odpornościowe organizmu?

Ocena poziomu immunoglobulin w surowicy u wegetariańskich i wszystkożernych dzieci wykazała, że ​​niedobór żelaza u dzieci wegetariańskich może prowadzić do obniżenia poziomu immunoglobulin, z niższą obroną immunologiczną w porównaniu do osób jedzących mięso (Sanders, Reddy, 1992). Odpowiedź immunologiczna jest związana nie tylko z żelazem, ale także z przyjmowaniem cynku, miedzi i witaminy B6 – wszystkich składników odżywczych, które znajdujemy w najlepiej przyswajalnej formie oraz ilości w mięsie. Z tego powodu wpływ różnych założeń tych składników odżywczych na poziomy przeciwciał zarejestrował różnice między wegetarianami i wszystkożercami, przy niższych poziomach przeciwciał u dzieci wegetarian.

Niedobory składników odżywczych a skłonności do chorób

Badanie wykonane przez  N. Burkert, J. Muckenhuber i in. (2014) wykazało, że wegetarianie chorują częściej i mają niższą jakość życia niż wszystkożercy. Odnotowano też u nich wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia alergii, astmy, cukrzycy, migreny, osteoporozy, chorób serca, zaburzeń psychicznych, takich jak lęk i depresja, zaburzenia odżywiania i guzy, co potwierdza, że ​​rezygnacja z mięsa i ryb nie jest wcale korzystna.

 

Jakie ważne składniki odżywcze znajdę w mięsie?

Mięso zawiera odpowiedni poziom większości witamin wzmacniających układ odpornościowy, takich jak witamina B1 i witamina B12, których niedobór powoduje zmniejszenie liczby limfocytów. Ma również wpływ na regulację poziomu chromu, mikroelementu znajdowanego w śladowych ilościach w naszym ciele, który stymuluje obronę immunologiczną i odporność na infekcje. Ważna jest również zawartość substancji odżywczych, takich jak CLA (sprzężony kwas linolowy), które zapobiegają uszkodzeniom zapalnym pochodzącym z odpowiedzi immunologicznej. Szeroko znane są prozdrowotne właściwości niezbędnych tłuszczów omega 3, szczególnie DHA, które znajdziemy przede wszystkim w rybach. Co ciekawe, kwasy omega 3 znajdują się w wyższych dawkach w mleku kobiet nie ograniczających swej diety do warzyw. W konsekwencji, mogą przekazać je niemowlęciu, zwiększając wydajność białych krwinek i zdolność dziecka do obrony.

A może by tak rosołek?

Jak mówi stara szkoła medycyny domowej, rosół z kury jest najlepszym sposobem na przeziębienie i grypę. Zbawienne dla organizmu jest gotowanie kurczaka w bulionie. Dzieje się tak, ponieważ proces ten rozpuszcza żelatynę i chondroitynę, substancję znajdującą się w chrząstkach, przydatną w leczeniu artrozy i innych elementów w wodzie. Ta forma podania skutecznie odżywia mikrobiom, zwiększając obronną moc mikroflory bakteryjnej jelit, oraz regenerację po infekcjach wywołanych przez choroby zakaźne.

 

Mięso, mięso, mięso – ale bez przesady

Mięso jest doskonałym wsparciem układu odpornościowego, jest w stanie wzmocnić nie tylko reakcję na obce czynniki, ale także zmniejszyć powstały stan zapalny, zmniejszyć uszkodzenia i poprawić wydajność układu immunologicznego. Dlatego jedzenie mięsa może mieć znaczenie, czyniąc nas silniejszymi w walce z chorobami i jest niezbędnym składnikiem kompletnej i zdrowej diety. Niemniej jednak, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach. Biorąc pod uwagę ilość stosowanych antybiotyków a także sposób prowadzenia masowej hodowli zwierząt należy zadbać o odpowiednie źródło. Mięso mięsu nierówne, a nadmiar mięsa w diecie zamiast korzyści, może wyrządzić poważne szkody. Zdecydowanie do najzdrowszych zaliczany jest drób (tutaj uwaga mimo wszystko na kurczaki), ryby białe, jagnięcina (z naciskiem na cielęcinę) oraz wołowina (byle nie za często). Dlatego zadbaj o zbilansowaną dietę, w której mięso (najlepiej z organicznych hodowli) będzie dodatkiem, a nie pozycją dominującą.

 

Bibliografia

Burkert N. T., Muckenhuber J. i in. (2014), Nutrition and Health – The Association between Eating Behavior and Various Health Parameters: A Matched Sample Study, Institute of Social Medicine and Epidemiology, Medical University Graz, PLoS One 9(2), February 7.

Gorczyca D., Prescha A., Szeremeta K. (2013), Impact of vegetarian diet on serum immunoglobulin levels in children, Clinical pediatrics,n. 52 (3) 2013, March.

Neubauerova E., Tulinska J. i in. (2007), The Effect of Vegetarian Diet on Immune Response, Epidemiology, bo. 18, Iss. 5, p. S196, September 2007

Sanders T.A.B., Reddy S. (1992), The influence of a vegetarian diet on the fatty acid composition of human milk and the essential fatty acid status of the infant, The Journal of Pediatrics, vol. 120, Iss. 4, p. 2, p. S71-S77, April

Tagi: , , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz