Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Przepis na odporność – krem marchwiowo-paprykowy z imbirem

Autor: Adrian · 2 sierpnia 2020

0 komentarzy

Dzisiejszy przepis to słodko-pikantny krem marchwiowo-paprykowy o wspaniałej konsystencji. Dodatek imbiru nadaje mu orientalnego charakteru, a kolendra podbija smak. Jest łatwy w przygotowaniu i pełen zdrowych składników!

Marchew posiada liczne właściwości zdrowotne i lecznicze i powinna być jednym ze stałych elementów codziennej diety. Zawiera prowitaminę A – beta-karoten, witaminę K, C, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, miedź, fosfor, wapń, cynk, magnez, żelazo, pektyny i błonnik.

Papryka posiada właściwości tonizujące, przeciwzapalne oraz antyseptyczne . Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia apetyt. Stymuluje krążenie krwi oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego oraz wątroby. Papryka wykazuje także właściwości bakteriobójcze i przeciwrodnikowe, przez co zapobiega rozwojowi wielu chorób (m.in. układu krążenia i cukrzycy) Papryka ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, a także na kości oraz mięśnie.

Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Jest polecany jako jeden z naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Imbir pomaga obniżać cukier we krwi oraz regulować poziom cholesterolu.

Kolendra oprócz walorów smakowych posiada również liczne właściwości lecznicze. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych, hamuje nadmierny rozwój bakterii w jelitach oraz przyspiesza wydalanie metali ciężkich z organizmu. Aktywnym składnikiem nasion kolendry jest linalol, który hamuje rozwój drobnoustrojów, poprawia funkcje poznawcze, łagodzi lęk, chroni przed chorobami neurologicznymi  a także zmniejsza ból.

 

KREM MARCHWIOWO-PAPRYKOWY Z IMBIREM

Składniki:

  • 6 średnich marchewek
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 750 ml bulionu lub wody
  • 4 małe łyżki masła
  • 3 duże łyżki mleka kokosowego
  • Zioła i przyprawy: odrobina curry, szczypta chilli, sól, pieprz, świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Obieramy cebulę oraz imbir i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Papryki kroimy w cienkie paski.
  4. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy ją przez około minutę, a następnie dodajemy startą marchew, paprykę i imbir. Smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy 4 duże łyżki wody i dusimy razem przez kolejne 10 minut.
  5. Warzywa doprawiamy chilli, odrobiną soli i pieprzu i mieszamy. Zalewamy 750  ml wody (lub bulionu, wg.wyboru), gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  6. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze 3 minuty.
  7. Miksujemy blenderem na gładki krem.
  8. Rozlewamy do miseczek i dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
Tagi: , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz