Przepis na szybką w przygotowaniu zupę – krem z brokułów, która jest pełna zdrowych składników. Znajdziesz w niej moc warzyw oraz wzmacniające odporność przyprawy i ziarna słonecznika!
Brokuły charakteryzuje bogata zawartość składników odżywczych. Zawierają one szeroką gamę witamin, minerałów, błonnika i innych związków bioaktywnych. Znajdziesz w nich m.in.: witaminy B2, B6, C, E, K oraz fosfor, mangan, miedź, potas, magnez, cynk, żelazo, wapń, selen i cholinę.
Cebula może przynosić wiele korzyści zdrowotnych, głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i związków zawierających siarkę. Zawiera także wysokie ilości m.in. witamin B6 i B9, witaminy C oraz potasu.
Marchew charakteryzuje przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A oraz witaminy K. Dostarcza także dużą ilość błonnika mającego wpływ na zdrowie Twojego układu pokarmowego, a także potasu, wpływającego pozytywnie na mięśnie oraz układ nerwowy.
Pietruszka jest doskonałym źródłem witamin A i C – ważnych składników odżywczych o właściwościach przeciwutleniających. Zawiera także mnóstwo witaminy K, która ma wpływ na zdrowie Twoich kości.
Seler zawiera witaminę C, beta-karoten i flawonoidy, ale w jednej łodydze znajduje się co najmniej 12 dodatkowych rodzajów przeciwutleniaczy. Jest także wspaniałym źródłem składników odżywczych, które, jak wykazano, redukują stany zapalne organizmu.
Czosnek zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B (przede wszystkim B1 – tiaminy oraz B2 – ryboflawiny), magnezu, potasu, żelaza oraz wielu innych składników mineralnych takich jak m.in. flawonoidy i aminokwasy. W jego działaniu kluczową rolę odgrywają także organiczne związki siarki.
Imbir jest bogatym źródłem takich pierwiastków jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, a także witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirodyksyny (B6) oraz kwasu foliowego (B9). Imbir zawiera ponad 400 związków chemicznych, ale według badaczy jednym z najważniejszych, który w nim znajdziesz jest gingerol. Jest on odpowiedzialny za zapach i smak tego korzenia, a ponadto ma silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, które mogą pomóc ciału na wiele różnych sposobów.
Ziarna słonecznika są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Zawierają dużo białka, prowitaminy A, witaminy E, witamin z grupy B: B6, B1 , B3 kwasu foliowego, a także błonnika, potasu, żelaza, cynku i wapnia.
KREM Z BROKUŁÓW Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 1 brokuł (ok. 400-500g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cienkie plasterki imbiru
- 2 łyżeczki masła
- 700 ml wody
- zioła i przyprawy: kurkuma, sól, pieprz zioła prowansalskie, pieprz
- ziarna słonecznika (ilość wedle uznania)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle wraz z czosnkiem.
- Dodajemy mocno rozdrobnioną włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) oraz 700 ml wody.
- Gotujemy 15 minut na małym ogniu (od momentu zagotowania wywaru).
- Dokładamy różyczki brokuła, plasterki imbiuru i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.
- Dodajemy zioła prowansalskie, szczyptę pieprzu, soli i kurkumy a następnie wszystko blendujemy.
- Na koniec wsypujemy słonecznik na suchą patelnię. Patelnię podgrzewamy do momentu kiedy ziarno zacznie nabierać koloru (trzeba uważać aby się nie przypaliło).
- Uprażony słonecznik wsypujemy do przygotowanego kremu.
SMACZNEGO!
Tagi: brokuły, cebula, Czosnek, krem z brokułów, kurkuma, marchew, pietruszka, ziarna słonecznika
Komentarzy