Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Bez kategorii

Przepis na odporność – Krem z brokułów

Autor: Adrian · 28 lipca 2020

0 komentarzy

Przepis na szybką w przygotowaniu zupę – krem z brokułów, która jest pełna zdrowych składników. Znajdziesz w niej moc warzyw oraz wzmacniające odporność przyprawy i ziarna słonecznika!

Brokuły charakteryzuje bogata zawartość składników odżywczych. Zawierają one szeroką gamę witamin, minerałów, błonnika i innych związków bioaktywnych. Znajdziesz w nich m.in.: witaminy B2, B6, C, E, K oraz fosfor, mangan, miedź, potas, magnez, cynk, żelazo, wapń, selen i cholinę.

Cebula może przynosić wiele korzyści zdrowotnych, głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i związków zawierających siarkę. Zawiera także wysokie ilości m.in. witamin B6 i B9, witaminy C oraz potasu.

Marchew charakteryzuje przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A oraz witaminy K. Dostarcza także dużą ilość błonnika mającego wpływ na zdrowie Twojego układu pokarmowego, a także potasu, wpływającego pozytywnie na mięśnie oraz układ nerwowy.

Pietruszka jest doskonałym źródłem witamin A i C – ważnych składników odżywczych o właściwościach przeciwutleniających. Zawiera także mnóstwo witaminy K, która ma wpływ na zdrowie Twoich kości.

Seler zawiera witaminę C, beta-karoten i flawonoidy, ale w jednej łodydze znajduje się co najmniej 12 dodatkowych rodzajów przeciwutleniaczy. Jest także wspaniałym źródłem składników odżywczych, które, jak wykazano, redukują stany zapalne organizmu.

Czosnek zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B (przede wszystkim B1 – tiaminy oraz B2 – ryboflawiny), magnezu, potasu, żelaza oraz wielu innych składników mineralnych takich jak m.in. flawonoidy i aminokwasy. W jego działaniu kluczową rolę odgrywają także organiczne związki siarki.

Imbir jest bogatym źródłem takich pierwiastków jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, a także witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirodyksyny (B6) oraz kwasu foliowego (B9). Imbir zawiera ponad 400 związków chemicznych, ale według badaczy jednym z najważniejszych, który w nim znajdziesz jest gingerol. Jest on odpowiedzialny za zapach i smak tego korzenia, a ponadto ma silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, które mogą pomóc ciału na wiele różnych sposobów.

Ziarna słonecznika są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Zawierają dużo białka, prowitaminy A, witaminy E, witamin z grupy B: B6,  B1 , B3 kwasu foliowego, a także błonnika,  potasu, żelaza, cynku i  wapnia.

 

KREM Z BROKUŁÓW Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 brokuł (ok. 400-500g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cienkie plasterki imbiru
  • 2 łyżeczki masła
  • 700 ml wody
  • zioła i przyprawy: kurkuma, sól, pieprz zioła prowansalskie, pieprz
  • ziarna słonecznika (ilość wedle uznania)

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle wraz z czosnkiem.
  2. Dodajemy mocno rozdrobnioną włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) oraz 700 ml wody.
  3. Gotujemy 15 minut na małym ogniu (od momentu zagotowania wywaru).
  4. Dokładamy różyczki brokuła, plasterki imbiuru i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.
  5. Dodajemy zioła prowansalskie, szczyptę pieprzu, soli i kurkumy a następnie wszystko blendujemy.
  6. Na koniec  wsypujemy słonecznik na suchą patelnię. Patelnię podgrzewamy do momentu kiedy ziarno zacznie nabierać koloru (trzeba uważać aby się nie przypaliło).
  7. Uprażony słonecznik wsypujemy do przygotowanego kremu.

 

SMACZNEGO!

 

Tagi: , , , , , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz