Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Przepis na odporność – czerwony koktajl z buraków i owoców

Autor: Adrian · 27 czerwca 2020

0 komentarzy

Co powiesz na koktajl z buraków z owocami, takimi jak truskawki, jabłka czy banan? Dla równowagi słodyczy dodatek w postaci jarmużu. Prawda, że brzmi pysznie? 😊 Co najlepsze, by go przygotować potrzebujesz tylko blendera, tych kilku składników oraz 5 minut wolnego czasu!

W związku z ostatnimi upalnymi dniami (i kolejnymi, które miejmy nadzieję czekają na nas w ciągu najbliższych dwóch miesięcy), przygotowaliśmy dla Ciebie przepyszną, orzeźwiającą i bogatą w składniki odżywcze miksturę!

Surowe buraki są znane z ich wyjątkowej zdolności do wspomagania detoksykacji. To wystarczający powód, aby je pokochać, a dodatkowo zasilają Twój organizm w wiele innych substancji prozdrowotnych.

W połączeniu ze słodyczą truskawek buraki tworzą żywy, różowy koktajl wypełniony błonnikiem roślinnym, żelazem, dużymi ilościami kwasu foliowego i witaminy C.

Banan dodaje koktajlowi kremowości, i wysokiej dawki potasu a sok jabłkowy łączy wszystko, dodając subtelną słodycz i jeszcze więcej błonnika oraz witaminy C.

Ostatni składnik, jarmuż, zawiera witaminy z grupy B, które są nam niezbędne do wytworzenia zdrowych komórek krwi. Jest także bogatym dostosowanym przeciwutleniaczy i dobrze przyswajalnej witaminy K.

 

Czerwony koktajl z buraków z owocami i jarmużem

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka obranego i posiekanego surowego buraka (w miarę możliwości ekologicznego)
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 2/3 szklanki obranego jarmużu
  • 1 szklanka świeżego, tłoczonego soku jabłkowego
  • 6 kostek lodu
  • Świeża mięta do dekoracji

Naturalnie, najlepiej byłoby, aby wszystkie ze składników były pewnego, ekologicznego pochodzenia.

 

Sposób przygotowania

  1. Dodaj do blendera buraki, truskawki, banana, jarmuż oraz sok jabłkowy.
  2. Miksuj na najwyższych obrotach, aż osiągniesz kremową i gładką miksturę. W razie potrzeby zeskrob resztki składników ze ścianek blendera.
  3. Jeśli koktajl jest za słodki lub zbyt wytrawny, dostosowuj smak w razie potrzeby, dodając więcej banana dla słodyczy lub jarmużu dla osiągnięcia przeciwstawnego wyniku.

Rozlej miksturę na dwie szklanki ciesz się przepysznym, orzeźwiającym i prozdrowotnym napojem.

Opcjonalnie: Udekoruj plasterkami banana i świeżą miętą. Najlepiej spożywać napój bezpośrednio po przyrządzeniu, ale jeśli chcesz, możesz go pozostawić w lodówce maksymalnie do 2 dni.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz