Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Przepis na odporność: Zapiekanka mięsna

Autor: Adrian · 2 maja 2020

0 komentarzy

Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i batatami to szybki sposób na zdrowe oraz łatwe w przygotowaniu danie. Idealny pomysł na obiad który będzie pełen wartości odżywczych, a przy tym jest pyszny!

Danie bazuje na batatach, inaczej słodkich ziemniakach które przewyższają tradycyjne ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Odmiany o żółtym miąższu są źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Czerwona odmiana to źródło likopenu , który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów.  Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, jod witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Nierafinowany olej kokosowy, na którym rekomendujemy smażenie wołowiny jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych MCT (zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL oraz intensyfikują spalanie kalorii).

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, jest bogaty w potas, żelaz, kwas foliowy i magnez, a dodany do niego czosnek – to naturalny antybiotyk!

 

Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i batatami

Składniki:

2 bataty

1 opakowanie świeżego szpinaku

400 g organicznej mielonej wołowiny lub drobiu ze sprawdzonego źródła

5 ząbków czosnku

1 mała cebula

Przecier pomidorowy

Oliwa z oliwek

Nierafinowany olej kokosowy

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy bataty i kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami batatów, lekko kropimy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15 minut, aż bataty zmiękną i lekko się zarumienią.
  2. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu kokosowym podsmażamy mięso wołowe wraz z pokrojoną cebulą (ok. 10 min).
  3. Następnie mięso nakładamy na bataty i pieczemy razem ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym lekko czosnek i dodajemy szpinak, dusimy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku,
  5. Na podpieczony spód z batatów i mięsa wołowego dodajemy warstwę przecieru pomidorowego oraz podsmażony szpinak. Pieczemy w 160 st. C przez 10 min.

SMACZNEGO!

Tagi: , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz