Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i batatami to szybki sposób na zdrowe oraz łatwe w przygotowaniu danie. Idealny pomysł na obiad który będzie pełen wartości odżywczych, a przy tym jest pyszny!
Danie bazuje na batatach, inaczej słodkich ziemniakach które przewyższają tradycyjne ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Odmiany o żółtym miąższu są źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Czerwona odmiana to źródło likopenu , który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, jod witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Nierafinowany olej kokosowy, na którym rekomendujemy smażenie wołowiny jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych MCT (zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL oraz intensyfikują spalanie kalorii).
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, jest bogaty w potas, żelaz, kwas foliowy i magnez, a dodany do niego czosnek – to naturalny antybiotyk!
Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i batatami
Składniki:
2 bataty
1 opakowanie świeżego szpinaku
400 g organicznej mielonej wołowiny lub drobiu ze sprawdzonego źródła
5 ząbków czosnku
1 mała cebula
Przecier pomidorowy
Oliwa z oliwek
Nierafinowany olej kokosowy
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Obieramy bataty i kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami batatów, lekko kropimy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15 minut, aż bataty zmiękną i lekko się zarumienią.
- Na patelni na rozgrzanym tłuszczu kokosowym podsmażamy mięso wołowe wraz z pokrojoną cebulą (ok. 10 min).
- Następnie mięso nakładamy na bataty i pieczemy razem ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym lekko czosnek i dodajemy szpinak, dusimy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku,
- Na podpieczony spód z batatów i mięsa wołowego dodajemy warstwę przecieru pomidorowego oraz podsmażony szpinak. Pieczemy w 160 st. C przez 10 min.
SMACZNEGO!
Tagi: bataty, Czosnek, przepis na odporność, szpinak
Komentarzy