Czerwony barszczyk to pozycja obowiązkowa na wigijnym stole. A gdyby tak go lekko zmodyfikować? Proponowana przez nas forma to krem z buraków! Przedstawiamy Wam propozycję jak urozmaicić tegoroczne potrawy wigilijne by spróbować ich w zupełnie nowej, zdrowej i nowoczesnej odsłonie.
Burak, który jest coraz cześciej docenianym warzywem ma bardzo bogaty skład i cechuje się właściowściami leczniczymi. Burak zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C, A, E,K a także kwas foliowy i przeciwutleniacze. Jest to również warzywo bardzo niskokolaroczne (100 gram to wyłącznie 43 kcal). Duża zawrtość antocyjanów i flawonoidów soprawia że wykazuje właściwości hamujące rozówj nowotworów.
Por wykazuje podobne właściwości do cebuli i czosnku. Allicyna ma pozdrowotny wpływ na organizm oraz zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi. Kemferol, jeden z flawonidów obecny w porze również wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
Pietruszka już od ponad 2000 lat jest ceniona za właściowści zdrowtne i smakowe. Bardzo ważne jest, że reguluje procesy trawienne a także jest pomocna w walce z zapaleniem pęcherza. Wykazuje również działanie rozkurczające i przyspiesza usuwanie toksyn, co wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby. Korzeń pietruszki może być przyspieszyć usuwanie wody z organizmu (która się nagromadziła z powodu np. nadużywania soli).
Bataty są cennym źródłem magnezu, fosforu, potasu a także zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę A. Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten oraz kwas foliowy.
Krem z buraków
Składniki (porcja dla czterech osób):
- 6 średnich buraków
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 selera
- 1 batat
- Cebula
- 1/2 pora
- 3-4 ząbki czosnku
- Świeża kolendra/ lub natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- ½ małego jogurtu naturalnego
- Przyprawy: sól, pieprz, chili
- 3 łyżki prażonych płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- Buraki myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 50 minut/ temperatura ok. 180 stopni.
- Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kwałki a następnie zalewamy 1,5 l wrzątku.
- Upieczone buraki obieramy ze skóry, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do warzywnego bulionu. Dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Całość blendujemy oraz doprawiamy solą, pieprzem, i chili.
- Na koniec ostrożnie podgrzewamy, aby krem nie stracił koloru.
Podajemy posypany prażonymi płatkami migdałów i drobno posiekaną kolendra lub natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Tagi: burak, cebula, Czosnek, krem z buraków, pietruszka, por, seler
Komentarzy