Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe święta – krem z buraków

Autor: Adrian · 8 grudnia 2020

0 komentarzy

Czerwony barszczyk to pozycja obowiązkowa na wigijnym stole. A gdyby tak go lekko zmodyfikować? Proponowana przez nas forma to krem z buraków! Przedstawiamy Wam propozycję jak urozmaicić tegoroczne potrawy wigilijne by spróbować ich w zupełnie nowej, zdrowej i nowoczesnej odsłonie.

Burak, który jest coraz cześciej docenianym warzywem ma bardzo bogaty skład i cechuje się właściowściami leczniczymi. Burak zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C, A, E,K a także kwas foliowy i przeciwutleniacze. Jest to również warzywo bardzo niskokolaroczne (100 gram to wyłącznie 43 kcal). Duża zawrtość antocyjanów i flawonoidów soprawia że wykazuje właściwości hamujące rozówj nowotworów.

Por wykazuje podobne właściwości do cebuli i czosnku. Allicyna ma pozdrowotny wpływ na organizm oraz zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi. Kemferol, jeden z flawonidów obecny w porze również wykazuje działanie kardioprotekcyjne.

Pietruszka już od ponad 2000 lat jest ceniona za właściowści zdrowtne i smakowe. Bardzo ważne jest, że reguluje procesy trawienne a także jest pomocna w walce z zapaleniem pęcherza. Wykazuje również działanie rozkurczające i przyspiesza usuwanie toksyn, co wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby. Korzeń pietruszki może być przyspieszyć usuwanie wody z organizmu (która się nagromadziła z powodu np. nadużywania soli).

Bataty są cennym źródłem magnezu, fosforu, potasu a także zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę A. Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten oraz kwas foliowy.

Krem z buraków

Składniki (porcja dla czterech osób):

  1. 6 średnich buraków
  2. 1 korzeń pietruszki
  3. 1/3 selera
  4. 1 batat
  5. Cebula
  6. 1/2 pora
  7. 3-4 ząbki czosnku
  8. Świeża kolendra/ lub natka pietruszki
  9. 2 łyżki oliwy
  10. ½ małego jogurtu naturalnego
  11. Przyprawy: sól, pieprz, chili
  12. 3 łyżki prażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Buraki myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 50 minut/ temperatura ok. 180 stopni.
  2. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kwałki a następnie zalewamy 1,5 l wrzątku.
  3. Upieczone buraki obieramy ze skóry, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do warzywnego bulionu. Dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Całość blendujemy oraz doprawiamy solą, pieprzem, i chili.
  4. Na koniec ostrożnie podgrzewamy, aby krem nie stracił koloru.
    Podajemy posypany prażonymi płatkami migdałów i drobno posiekaną kolendra lub natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Tagi: , , , , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz