Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Zdrowe odżywianie

Przepis na odporność – Makaron z cukinii z kurczakiem

Autor: Adrian · 8 czerwca 2020

0 komentarzy

Co powiesz na domowy makaron z cukinii z kurczakiem w sosie z pesto jarmużowo-szpinakowego? Wracamy do Ciebie z pysznym daniem obiadowym, które poza wartościami prozdrowotnymi, zachęci swoim wyjątkowym smakiem. Warto zwrócić uwagę, że przepis ten zawiera wiele zielonych warzyw, których wartości odżywcze mają istotny wpływ na zdrowie serca oraz układu krwionośnego.

Kurczak jest doskonałym źródłem białka, fosforu, potasu oraz sodu. Zawiera w sobie witaminy rozpuszczalne w tłuszczu: A, D, E oraz K; a także witaminę C.

Cukinia – jak większość warzyw – jest bardzo niskokaloryczna. Pomoże zasilić Twój organizm w ważne mikroelementy, takie jak żelazo, miedź i potas, które mają olbrzymi wpływ na zdrowie Twojego serca oraz układu krążenia. Ponadto dostarcza witamin, takich jak witamina B1, witamina K oraz witamina C.

Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy i magnez,  zaś awokado zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm. Jedną z nich jest kwas oleinowy, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jarmuż jest dostawcą sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K. Jest także bogaty w składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, potas, magnez czy mangan. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Bazylia z kolei dostarczy Ci wysokiej dawki witaminy A, E oraz B2, a także minerałów: żelaza, fosforu, potasu, magnezu, wapnia oraz miedzi.

Dla odpowiedniego smaku pesto, należy dodać cytryny oraz czosnku. Cytryna słynie z bogactwa witaminy C oraz B6, a także mikroelementów takich jak magnez, wapń czy potas. Czosnek natomiast, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, jakie wydała na świat matka natura.

 

MAKARON Z CUKINII Z KURCZAKIEM ORAZ PESTO JARMUŻOWO-SZPINAKOWYM

Składniki na 2 porcje:

2 cukinie

300 gram organicznego kurczaka

1/2 opakowania świeżego szpinaku

1/4 opakowania świeżego jarmużu

12 obranych i zgniecionych ząbków czosnku

1 szklanka bazylii

Sól morska

Pół szklanki oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek

Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Nierafinowany olej kokosowy

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pesto. Umieść szpinak, jarmuż, czosnek, bazylię, szczyptę soli oraz sok z cytryny w mikserze lub blenderze. Trzymaj je tyle czasu, ile będzie potrzebne do tego, aby wszystko zostało drobno posiekane i odpowiednio zmieszane.
  2. Miksując, powoli wlej połowę oliwy z oliwek. Pesto powinno być teraz kremowe i całkiem gładkie.
  3. Po wyłączeniu blendera zepchnij pesto ze ścianek na dno naczynia, a następnie dolej resztę oliwy i ponownie wymieszaj w urządzeniu. Pesto jest gotowe. Możesz je przechowywać w lodówce do 7 dni.
  4. Zrób makaron z cukinii przeciągając po niej obieraczką.
  5. Przygotuj kurczaka na nierafinowanym oleju kokosowym. Dodaj soli i pieprzu, jeśli lubisz, możesz go dodatkowo przyprawić np. kurkumą lub sproszkowaną papryką.
  6. Na drugiej patelni podgrzej nierafinowany olej kokosowy na średnim ogniu, a następnie wrzuć makaron z cukinii i podsmaż go około 2 minuty, cały czas mieszając.
  7. Dodaj pesto oraz kurczaka, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

SMACZNEGO!

Tagi: , , , , , ,

Komentarzy

Dodaj komentarz