Show Info

© Copyright 2020
All rights reserved.

Suplementy i zioła

Przeciw koronawirusowi cz. 2. Spirulina.

Autor: Adrian · 19 kwietnia 2020

3 komentarze

Czym jest spirulina?

Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonych alg, bogatych w białko, witaminy, minerały karotenoidy i przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B (przede wszystkim: B1, B2, B3), witaminę A (beta-karoten), witaminę E, mangan, cynk, miedź, żelazo, selen i kwas gamma-linolenowy (niezbędny kwas tłuszczowy).

Historia spiruliny

Spirulina była powszechnie konsumowana przez starożytnych Azteków. Jest jedną z najstarszych form życia rosnącą w ciepłych wodach alkalicznych jezior wulkanicznych na Ziemi, a jej początki sięgają 3,5 miliarda lat. Ponownie zyskała na popularności, kiedy NASA zaproponowała, że można by ją uprawiać w kosmosie na użytek astronautów.

Próby i badania wykonane na zwierzętach sugerują, że spirulina może wzmocnić układ odpornościowy, pomóc chronić przed reakcjami alergicznymi oraz mieć właściwości przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

W jaki sposób spirulina wpływa na wzmacnianie odporności organizmu? Przy jakich infekcjach i dolegliwościach spirulina bywa pomocna? Jakie są zalecenia związane z przyjmowaniem spiruliny i gdzie ją znajdę? Zapraszam do dalszego czytania.

 

W jaki sposób spirulina wpływa na wzmacnianie odporności organizmu?

Spirulina jest fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi przez działalność wolnych rodników. Jej głównym składnikiem aktywnym jest fikocyjanina. To ta substancja przeciwutleniająca nadaje spirulinie unikalny niebiesko-zielony kolor. Fikocyjanina może zwalczać wolne rodniki i hamować wytwarzanie zapalnych cząsteczek sygnalizacyjnych, zapewniając imponujące działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.

Opinia dr Erica Gershwina na temat sposobu działania spiruliny

Według profesora i szefa Wydziału Reumatologii, Alergii i Immunologii Klinicznej na UC Davis, Erica Gershwina „Bogata w składniki odżywcze spirulina jest silnym induktorem inteferonu-gamma (13,6-krotny wzrost) i umiarkowanym stymulatorem zarówno interleukiny-4, jak i interleukiny-1beta (3,3-krotny wzrost). Jednocześnie, wzrost tych cytokin sugeruje, że spirulina jest silnym orędownikiem ochrony przed wewnątrzkomórkowymi patogenami i pasożytami. Może ona potencjalnie zwiększyć ekspresję czynników stymulujących proces zapalny, co pomaga również chronić organizm przed zakaźnymi i potencjalnie szkodliwymi mikroorganizmami. Są potrzebne dodatkowe badania z udziałem osób spożywających spirulinę, aby ustalić, czy te skutki są osiągalne także poza warunkami laboratoryjnymi”.

 

Przy jakich infekcjach i dolegliwościach spirulina bywa pomocna?

Według jej zwolenników, spirulina ma pomagać w następujących problemach zdrowotnych, takich jak m.in.:

  • Choroby nowotworowe
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • Cukrzyca
  • Infekcje wirusowe

Do rzekomych korzyści spiruliny należą również: utrata masy ciała, zwiększenie energii i stymulacja działania układu odpornościowego. Spirulina wymaga dodatkowych badań, jako, że większość tych z jej udziałem była przeprowadzana na zwierzętach oraz w warunkach laboratoryjnych. Niemniej jednak, znajdują się również pierwsze badania przeprowadzone na ludziach.

Spirulina a problemy z cholesterolem oraz cukrzycą

Badania opublikowane w Annals of Nutrition and Metabolism wskazują, że spirulina może być wsparciem w leczeniu zaburzeń lipidowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu lub wysoki poziom trójglicerydów (Park, Lee, Ryu i in. 2008). W badaniu zdrowi, starsi dorośli konsumowali spirulinę lub placebo. Po czterech miesiącach jej stosowania, w grupie spożywającej spirulinę odnotowano znaczne obniżenie poziomu cholesterolu.

Inne badanie, przeprowadzono na grupie 37 osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Osoby, które przez  okres 12 tygodni przyjmowały spirulinę, odnotowały znaczną redukcję poziomu tłuszczu we krwi. Korzyści wynikające ze stosowania spiruliny objęły również obniżenie poziomu zapalnego, a u niektórych badanych – także obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu (Lee, Park, Choi i in. 2008).

Spirulina a choroby nowotworowe

Niektóre badania sugerują, że spirulina ma właściwości przeciwnowotworowe. Badania wykonane na zwierzętach wskazują, że może ona zmniejszyć występowanie nowotworu i rozmiar guza (Ismail i in. 2009, Akao i in. 2009). Zbadano także pozytywny wpływ spiruliny na leczenie nowotworów jamy ustnej. W badaniu, w którym przebadano 87 osób z Indii ze zmianami przednowotworowymi, zwanymi zwłóknieniem podśluzówkowym jamy ustnej, aż u 45% osób spożywających 1 gram spiruliny dziennie przez rok odnotowano zniknięcie tych zmian, w porównaniu z zaledwie 7% osób w grupie kontrolnej. Kiedy osoby, u których zmiany zniknęły przestały przejmować spirulinę, u prawie połowy z nich stwierdzono nawrót objawów chorobowych (Mathew, Sankarananarayanan i in., 1995). W innym badaniu u 40 osób ze zwłóknieniem podśluzówkowym jamy ustnej, 1 gram spiruliny dziennie doprowadził do zmniejszenia symptomów choroby niż lek pentoksyfilina (Bhayana Sujana, Prasannasrinivas i in. 2013.

Spirulina a infekcje wirusowe

Badania odnośnie ekstraktu spiruliny z zimnej wody wskazały na jej skuteczność w leczeniu rozmaitych typów grypy (Chen, Chang, Kuo i in. 2016). Stwierdzono, że ekstrakt spiruliny działa na wczesnym etapie infekcji w celu zmniejszenia wydajności wirusów w komórkach i poprawy przeżycia u myszy zakażonych grypą. Hamuje hemaglutynację grypy, zidentyfikowanej jako jeden z zaangażowanych mechanizmów w proces rozwoju infekcji. Łącznie wyniki te sugerują, że ekstrakt spiruliny z zimnej wody może służyć jako bezpieczny i skuteczny środek terapeutyczny do zarządzania epidemiami grypy, a dalsze badania kliniczne w tym kierunku są jak najbardziej uzasadnione.

Według badań Hayashiego (1993, 1996), spirulina hamuje replikację kilku wirusów otoczkowych, w tym wirusa opryszczki zwykłej typu I, ludzkiego wirusa cytomegalii, wirusa odry i świnki, wirusa grypy A i wirusa HIV. Inne badanie wykazało, że ekstrakt spiruliny hamował replikację wirusa HIV w limfocytach typu T, komórkach Langerhana (Ayehunie 1998).

 

Jakie są zalecenia związane z przyjmowaniem spiruliny i gdzie ją znajdę?

Spirulina jest dostępna w postaci płatków, proszku lub tabletek. Według McCarty’ego oraz J.DiNicolantonio, którzy przygotowali zestawienie w kontekście zwalczania wirusów RNA, w tym grypy i koronawirusa rekomendowana dawka to 100 mg w formie suplementu lub 15g proszku rozpuszczonego w wodzie. Chociaż ze stosowaniem spiruliny wiąże się niewiele działań niepożądanych, spożywanie spiruliny może powodować bóle głowy, reakcje alergiczne, bóle mięśni, pocenie się i bezsenność w niektórych przypadkach. Osoby z alergią na owoce morza, wodorosty i inne warzywa morskie powinny unikać spiruliny.

Jeśli masz chorobę tarczycy, chorobę autoimmunologiczną, dnę moczanową, kamienie nerkowe, fenyloketonurię (PKU) lub jesteś w ciąży lub karmisz piersią, spirulina może nie być odpowiednia dla Ciebie. Przed zażyciem należy skonsultować się z lekarzem.

Możliwe, że spirulina uprawiana na wolności może wchłaniać toksyny z wody, takie jak mikrocystyny (o których wiadomo, że powodują poważne uszkodzenie wątroby), zanieczyszczenia i metale ciężkie. Większość spiruliny sprzedawanej i wykorzystywanej do produkcji suplementów w Stanach Zjednoczonych uprawiana jest w laboratoriach. Dlatego ważne jest, byś nie zawsze kierować się ceną i kupować ją ze sprawdzonego źródła.

Jeśli chciałabyś/chciałbyś wesprzeć swój organizm poprzez dodatkową suplementację, skontaktuj się z nami przez nasz profil na Facebooku. Doradzimy możliwie najlepsze suplementy bez dodatkowych wypełniaczy, które są dostępne na rynku polskim.

 

Zobacz też:

Przeciw koronawirusowi cz. 1. Kwas alfa-liponowy.

Przeciw koronawirusowi cz. 3. N-acetylocysteina.

Przeciw koronawirusowi cz. 4. Cynk.

Przeciw koronawirusowi cz. 5. Glukozamina.

Przeciw koronawirusowi cz. 6. Selen.

Przeciw koronawirusowi cz. 7. Czarny bez.

Przeciw koronawirusowi cz. 8. Beta-glukan

 

Bibliografia

https://www.algbiotek.com/bilimsel/PDF%20Dosyalarrrrrr/spirulinailebagisikliksistemininaktiveedilmesi.pdf

https://health.ucdavis.edu/health-news/newsroom/uc-davis-study-shows-spirulina-boosts-immune-system/2000/12

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina#section11

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/531053/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#antitoxic-action

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/spirulina

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432881

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695150/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3919363/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774665/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828654/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150

 

Tagi: , ,

Komentarzy

  • 16 maja 2020 · Odpowiedz
    Royal CBD

    My partner and I stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out.
    I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

    P.S. If you have a minute, would love your feedback
    on my new website
    re-design. You can find it by searching for «royal cbd» — no sweat if you can’t.

    Keep up the good work!

Dodaj komentarz